Здраве и красота

5 позитивни страни на веган диетата

Защо да се храним с растителна храна

05.11.2017г. / 06 38ч.
Илияна Николова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Веган културата набира все повече последователи в световен мащаб. Консумацията на плодове и зеленчуци има своите ползи за здравето в много аспекти.

Изследванията обаче са разнопосочни и противоречиви. Пълното изключване на месните храни и млечните продукти от диетата има своите позитиви и негативи в дългосрочен план. 

Въпреки това всеки възрастен има право да прецени сам за себе си по какъв начин да се храни. Специалистите съветват децата да не бъдат подлагани на веган диета от ранна детска възраст заради многото рискове за здравето, които този начин на хранене крие за детския неразвит напълно организъм. 

Все пак позитивни страни от веганството има и те не са малко.

Ето 5 от тях, които се считат за основни. 

1. Веганската диета помага да се консумират повече „цели“ храни.

Така наречените „цели“ храни са храните, съставени от един единствен продукт, каквито са плодовете и зеленчуците. При тези храни няма фабрично смесване на хранителни продукти със съмнителен състав, добавки, подобрители и оцветители. 

3 грешки при веган диетата

От тази гледна точка веган диетата е полезна, защото при нея голяма част от готовите продукти се изключват и се набляга на целите храни. 

2. Намалява се риска от натрупване на наситени мазнини в организма. 

Когато диетата е съставена предимно от плодове и зеленчуци, рискът от висок холестерол на практика не съществува. Изключването на месото и млечните продукти от диетата предпазва организма от натрупване на наситени мазнини, виновници за сърдечносъдовите заболявания, например. 

3. Рискът от хронични заболявания намалява. 

Отчасти наситените мазнини са виновни за отключването на хронични заболявания и прогресирането им. Преходът от животинска към растителна храна е много полезен за сърцето и кръвоносните съдове, което има пряка връзка с хроничните заболявания, диабета, рака, сърдечносъдовите заболявания.  

Откъде да си набавите омега-3, ако сте веган?

Свързани статии

4. Готвенето се ограничава. 

За много хора готвенето е досадно задължение, което отнема от времето им за правене на други приятни неща като прекарване на време със семейството, например. Ако преминете на веган диета ще ви остава много повече свободно време за приятни занимания вместо да го губите в готвене. 

Веган храната често се нуждае от минимална или никаква термична обработка, което пести време. Разбира се, има и редица рецепти за веган печива и варива, които изискват време, но винаги можете да изберете своите предпочитания. 

5. Допринасяте за баланса в природата. 

Изследвания по темата показват, че растителната диета е по-здравословна не само за вас, но и за околната среда. Храненето на базата на месото увеличава въглеродните емисии в атмосферата, което влияе върху климатичните промени. Отглеждането и консумацията на животни изисква много енергия, вода, храна, почва, а това черпи от ресурса на планетата. 

Коментирай