Здраве и красота

Кога гъбичната инфекция е сигнал за сериозно заболяване?

И кое е то

22.11.2017г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гъбичните инфекции във вагината са много чести. Почти няма жена, която поне веднъж в живота си да не е изпитала неприятните сърбеж, лоша вагинална миризма, гъсто, лепкаво течение. Това са най-явните симптоми на гъбичната инфекция.

Счита се за напълно нормално при определени условия да се появи вагинална гъбична инфекция. Дали ще е недостатъчно добра хигиена след секс, липса на предпазни мерки по време на полов акт или заразяване с гъбичката кандида албиканс от някаква повърхност, басейн, сауна – няма значение, стига да не е твърде често.

Естествени методи срещу вагинална гъбична инфекция

Но ако страдате от вагинални гъбички по няколко пъти в годината, това вече е притеснително.

Прекалено честите гъбични инфекции могат да бъдат сигнал за диабет.

Това показва изследване на учени от клиниката Майо.

Жените с недиагностициран или зле контролиран диабет имат чести вагинални инфекции, най-вече гъбични.

На какво се дължи това?

Гъбичката кандида се „храни“ от захарите във вагиналния секрет. При диабетици с висока кръвна захар, която не се контролира добре, се наблюдава прекомерно размножаване на гъбичните микроорганизми.

Неочаквани факти за гъбичните инфекции

Честите гъбични инфекции трябва да бъдат изследвани от лекар специалист, който да определи дали се дължат на недиагностициран диабет. Рецидивиращата кандидоза е сигнал за диабет, но все пак не е задължителен показател за това заболяване.

Повтарящите се вагинални кандидози могат да са провокирани и от ХИВ инфекция. Поради отслабващата имунна система при това заболяване, естествените дрожди във вагиналната флора се размножават неконтролируемо, което предизвиква инфекция.

При всички положения е задължително да се консултирате с лекар, който да направи нужните изследвания и да установи на какво се дължи гъбичната инфекция. Не се самолекувайте.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати