Здраве и красота

Натурални продукти, които никога да не слагате върху лицето си

Крият опасност за кожата

19.11.2017г. / 07 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

На пръв поглед изглежда безопасно да слагаме продукти върху лицето си, които бихме изяли. Това не е съвсем така. Някои натурални продукти имат рискови свойства по отношение на нежната кожа на лицето.

В тях се съдържат агресивни киселини, които стомахът ни може да обработи, но кожата на лицето не може да поеме. Същото важи и за активни съставки в някои подправки, масла, цитруси, дори яйца.

Кои са продуктите, които не трябва да прилагате върху лицето си под формата на маска с натурални съставки?

Лимонов сок

Съществуват много рецепти за маски с лимонов сок. Нанесен директно върху кожата, лимоновият сок може да предизвика изгаряне в нежните зони на лицето заради лимонената киселина в състава си.

15 натурални лека за суха кожа

В много рецепти за домашни маски за лице се включва лимонов сок като средство за премахване на тъмните петна и изсветляване на кожата. Лимонът обаче изменя неутралното pH на кожата, което може да я направи податлива на слънчевите лъчи.

Ако нанасяте лимонов сок върху кожата, винаги разреждайте с малко вода.

Майонеза

Смята се, че майонезата има овлажняващ ефект. Според специалисти, втриването на майонеза в кожата само по себе си не вреди. Онова, което е притеснително, е че тя запушва порите на кожата и може да я направи предразположена към акне, повишена секреция на себум, поява на черни точки.

Спирт

Ако смятате, че спиртът ще помогне да премахнете лъщенето по кожата и насъбралия се себум, грешите. Това, което ще стане, е още по-силна секреция и омазняване на кожата. Спиртът е агресивен и може да предизвика раздразнение, възпаление, обрив, дори леко изгаряне.

Сода за хляб

Някои ползват содата за хляб като домашен ексфолиант заради абразивните ѝ частици. Тя обаче променя pH на кожата и може сериозно да увреди горния ѝ слой. Това прави епидермиса податлив на бактерии и инфекции. Содата предизвиква още зачервяване, възпаление, сърбеж, парене.

Сурови яйца

Суровите яйца са богати на хранителни вещества и витамини. Но те крият риск от заразяване със салмонела и то не само при поглъщане, но и при контакт с кожата.

Канела

Канелата съдържа мощни антиоксиданти. Полезните ѝ вещества предпазват от диабет като намаляват нивата на кръвната захар. Заради подмладяващите ѝ качества, канелата се смята за средство, полезно в красотата.

4 маски с мед за перфектна кожа

Директното ѝ прилагане върху кожата на лицето обаче променя pH-то на кожата, което я прави податлива на бактерии. В големи количества може да предизвика раздразнения и зачервяване.

Коментирай