Здраве и красота

Инхалаторът – незаменим помощник при вируси и алергии

Меш инхалаторът е безшумен, компактен и удобен за инхалации, дори в легнало положение

01.12.2017г. / 07 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: AGU

Снимка: AGU

В сезона на настинките, гриповете и вирусните заболявания най-ужасяващият звук за всяка майка е този на кашлящото и подсмърчащо дете. Изтръпваме само от леко прокашляне, а какво остава да чуем по-дълбоки хрипове или шумно, продължително подсмърчане. Истински кошмар!

Това се повтаря всяка есен и зима, и то по няколко пъти. Най-тежко е положението при малките деца, които не могат сами да издухват нослето, изпитват големи затруднения с дишането и в следствие се появява болезнената и неприятна кашлица.

Хлапетата, които тепърва тръгват на ясла, също са много уязвими и лесно податливи на вируси и простуда. Именно първите години в яслата и детската градина се явяват най-големите предизвикателства пред децата и техните родители. Поради недобре развитата им все още имунна система, малките деца се разболяват много по-често и са най-уязвими в болестотворна среда.

Но искаме или не, настинките и вирусите се появяват в живота ни периодично. За да се справим с тях и да предотвратим тежки усложнения, един от най-добрите ни помощници безспорно е инхалаторът. Той представлява устройство, което се е доказало като особено ефективно при лечение на респираторни проблеми. Можете да прилагате инхалация на дете на всяка възраст.

Инхалаторите са апарати, служещи за подаване на лекарствено вещество към организма. Те превръщат течните лекарствени вещества във фини частици (аерозол), които лесно могат да бъдат вдишани и отведени до белите дробове.

В кои ситуации инхалаторът е задължителен?


Инхалациите помагат при остри вирусни инфекции, бронхит и бронхиална астма, фарингит, ларингит, запушен нос, ринит в остри или хронични форми, пневмония, алвеолит. Ако бебето или детето има астма или остра алергия инхалациите се отразяват благоприятно.

Съществуват няколко типа инхалатори:

Компресорните инхалатори са най-популярните. Те използват сгъстен въздух, за да се осигури превръщането на лекарството във фина мъгла. Компресорните инхалатори често се нуждаят от електричество, за да работят и по тази причина не са предназначени за пътувания. Повечето модели на компресорните инхалатори са по-големи по размер и обикновено са сравнително шумни. Инхалация с компресорен инхалатор се извършва в изправено или седнало положение на тялото.

Ултразвуковите инхалатори са по-компактни, могат дори да работят на батерии. Те са по-бързи от компресорните по скорост на инхалация. Обаче принципът им на работа води до увреждане на молекулата на инхалиращото вещество и оттам – до по-нисък терапевтичен ефект.

Меш инхалаторите са най-бързите от всички инхалатори. Те ползват най-модерната технология – вибрираща мембрана – за производство на аерозол. Тази технология е изключително безшумна и също така позволява на майките да правят инхалации на децата дори в легнало положение.

Това, което отличава меш инхалатора на AGU (Advanced Growing Up) са бързината му и липсата на шум при работа. Ако сте ползвали компресорен инхалатор, добре знаете, че силният му шум е голям дразнител за децата и някои хлапета дори отказват инхалации заради шума.

Бръмченето на машината плаши по-малките деца, на които трудно може да обясним колко важни са инхалациите и понякога опитът да им направим лечебната процедура, се оказва същински ад.

Меш инхалаторът на AGU е приспособен идеално в това отношение за най-малките. Той е безшумен при работа, а размерът му е толкова компактен, че се побира в дланта на детето и то може дори само да си прави инхалации. Заради размера си е идеален и при пътуване, няма да ви заема никакво място.

Ако детето е болно, трудно му е да стои седнало, с меш инхалатора може да правите инхалациите дори и в легнало положение, докато мъничето спи. Няма никаква опасност от изтичане на разтвора. Меш инхалаторът е оборудван с детска маска, която е много удобна и не пречи на детето по никакъв начин да разглежда книжка или да гледа детско филмче, докато тече инхалацията. Яркият цвят на машината пък е толкова атрактивен за малчуганите, че те лесно могат да го сбъркат с играчка.

Предимствата на меш инхалатор AGU:

  • Размер на частиците (ММАD) 4-5 µм – подходящ за голяма част от заболяванията;
  • Технологията МЕШ „пресява“ частиците на лекарствения разтвор през специална мрежа-мембрана. Високочестотните колебания при работа на уреда не увреждат молекулата на лекарственото вещество. То запазва своята структура и се разпрашава равномерно. Това позволява използването на широк спектър от лекарствени вещества (в това число кортикостероиди и антибиотици);
  • Без остатък на лекарствен разтвор при инхалация – гарантира максимален ефект с използване на точното количество лекарствено вещество;
  • По-бърза инхалация в сравнение с компресорен инхалатор – скорост на разпрашаване при AGU Minimill ≥0,35 мл/мин;
  • Работи ефективно и при наклон от 45º – това позволява инхалации в удобно за детето положение, както и по време на сън.
Коментирай