Здраве и красота

3 стъпки за подхранване на сухата кожа

За здрава и красива кожа през цялата година

20.12.2017г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Eucerin

Снимка: Eucerin

Какво стои зад понятието суха кожа? Здравословният воднолипиден баланс на кожата зависи от три основни процеса в епидермиса:

Задържането на водата в роговия слой: Здравата кожа е покрита от тънък воднолипиден филм, а роговият слой е богат на урея, млечна киселина и амино киселини, които имат задържащи водата качества.

„Заключването“ на водата става с помощта на естествената бариерна мантия на кожата, а именно – серамидите. Разположението на роговите клетки и серамидите наподобява стена от тухли и хоросан, която предпазва тялото от вредни външни влияния и загуба на вода отвътре навън.

Разпределянето на водата става от по-дълбоките слоеве на кожата към повърхността. Снабдяването на епидермиса с вода от по-дълбоките слоеве зависи от така наречените аквапорини. Те са малки каналчета, които формират хидратиращата мрежа на кожата, разпределяща водата по оптимален начин.

При сухата кожа воднолипидният баланс е нарушен, тъй като и трите епидермални функции са нарушени. Поради намаляване на естествените хидратиращи фактори в роговия слой не се задържа достатъчно вода. Недостигът на серамиди затруднява блокирането на вода в епидермиса и част от нея се губи. Поради дефицита на аквапорини оптималното разпределение на водата от по-дълбоките слоеве също е нарушено.

Последствия: Кожата се изсушава, става груба, лющи се и сърби.

Как трябва да се грижим за сухата кожа?

Много е важно да се използват хидратиращи продукти, които са разработени специално за суха кожа. Eucerin предлага продуктите от серията Eucerin UreaRepair PLUS.

Продуктите, с концентрации 5% и 10% урея компенсират тройния недостиг на сухата кожа, като ѝ осигуряват интензивна и дълготрайна хидратация.

  • Активните съставки урея, млечна киселина и аминокиселини, ефективно увеличават намаления задържащ водата капацитет на роговия слой.
  • Активната съставка серамид 3 компенсира намалените нива на липидите от естествената бариера на кожата и помага за нейното възстановяване.
  • Глюко-глицеролът действа в по-дълбоките слоеве на кожата, където активира мрежата от аквапорини.

Лосионите са подходящи за ежедневна грижа при много суха, сърбяща, лющеща се и възрастово обусловена суха кожа. Те са подходящи за употреба и при диабетно болни.

Коментирай