Здраве и красота

Семена от чиа и артишок при лошо храносмилане

Как да подобрите състоянието на червата

13.12.2017г. / 13 33ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Хапване на крак, прием на нездравословни храни и напитки, пропускане на хранене, стрес... Всичко това нарушава баланса на нашата храносмилателна система. В резултат се нарушават функциите ѝ, имунитетът ни спада, хранителните елементи не се усвояват добре, изправени сме пред ежедневни неразположения.

За да подобрим състоянието на храносмилателната система трябва да обърнем внимание на начина си на живот, но и да добавим към менюто си някои храни и напитки.

Вижте какво освен чая от мента и лененото семе, може да ви помогне при лошо храносмилане.

Глухарче

Обикновено приемаме глухарчетата като плевели, но всъщност това растение е богато на витамини А, Б, D и D, както и на много минерали. Има много разновидности на чай от глухарче. Консумацията на тази топла напитка може да стимулира апетита ви и да помогне с храносмилането.

Храни, които помагат да забременеете

Семена от чиа

Малките семена на чиата имат редица ползи за здравето и храносмилането. Те са богати на омега-3 мастни киселини и фибри, като имат и мощни противовъзпалителни свойства. Тъй като са с високо съдържание на фибри, те могат да помогнат на онези от вас, които страдат от запек. Може да ги добавите към вашите смути рецепти, в зърнени закуски, кисело мляко. Повече за техните здравословни ползи може да прочетете тук.

Кимион

Още една ароматна подправка, която може да помогне за доброто храносмилане е кимион на прах. Може да го добавяте към супи, ястия, дори към чай. Освен че благоприятства функцията на червата, кимионът подобрява имунитета, помага при безсъние, астма, при настинка, анемия и бронхит.

Свързани статии

Артишок

Артишокът все по-често намира място в кулинарните ни рецепти. Консумацията му помага за подобряване на храносмилането, като стимулира функцията на черния дроб и жлъчката, помага в преработването на мазнините, които приемаме с храната. Артишок може да приготвите печен на фурна, да бъде част от вашите салати, супи, а някои хора дори го приемат под формата на хранителна добавка.

Незаменимите ползи на морската сол

Маточина

Маточината, наричана и лимонов балсам може да облекчи неразположения като газове, подуване, но също така спомага и за успокояване на нервната система. Приемът на билката се препоръчва и при храносмилателни проблеми, свързани с по-високи нива на стрес.

Коментирай