Здраве и красота

Изненадващи фактори, предизвикващи тревожност

Те са част от ежедневието на всеки

23.09.2022г. / 11 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много хора се борят с тревожност, безпокойство, депресия, силен стрес. Трудно е да се избяга от стресовите фактори, но пък не е невъзможно.

Безпокойството и нервността се подсилват допълнително и от някои ежедневни фактори, за които доста хора не си дават сметка. Те насърчават тревожността и лошото е, че човек не си дава сметка как подклажда състоянието си.

Изпитвате ли социална тревожност?

Кои са тези ежедневни фактори, които влошават тревожността?

1. Кофеин.

Учените са изолирали ген, който определя как ще метаболизирате кафето. Ето защо някои хора не се чувстват зле след 2 или 3 кафета на ден, докато други получават симптоми след като изпият тонизиращата напитка. Ако тялото ви обработва бавно кофеина, тогава той подхранва вашето безпокойство с всяка следваща чаша, докато вие мислите, че се ободрявате чрез него.

2. Захар.

Захарта действа като гориво за енергия, но и за подхранване на тревожността. Изследванията показват, че колкото повече рафинирана захар консумирате, толкова по-вероятно е да изпадате в тревожни пристъпи, паник атаки, депресия. Възможни са дори локални възпаления по тъканите.

3. Стрес.

Ясно е, че стресът е силен фактор, определящ степента на тревожност. Трудно е да се избягва, тъй като присъства в живота на модерния човек.

5-те най-ефикасни билки срещу тревожност

В предните дялове на мозъка се намират области, в които са разположени специфични рецептори, обработващи ефектите от стресовите фактори. Когато те се активират, могат да бъдат свързани с редица тревожни състояния, включително хронична умора и депресия.

4. Менструален дисбаланс.

Хормоналните дисбаланси често са в основата на появата на тревожност. Най-често се дължат на повишена секреция на кортизол, прогестерон, естроген, отговорни за нервността и безпокойството.

5. Щитовидна жлеза.

Проблемите с щитовидната жлеза също влизат в графа фактори, предизвикващи безпокойство. Хормоналният дисбаланс на щитовидните хормони може да доведе дори до тежка депресия.

6. Алкохол.

Хората погрешно смятат, че алкохолът им помага да се разтоварят и отпуснат. Тъкмо напротив – той се свързва с тревожните разстройства, които с течение на времето се задълбочават при ежедневна консумация на алкохол.

7. Червата ви.

Наричат червата „втори мозък“. Неслучайно те реагират при силен стрес, притеснения, безпокойство, проблеми, терзания. Най-честите видими проявления са диарията, запекът или спазмите.

Червата реагират така директно на мозъчните стимулации по простата причина, че още във вътреутробното развитие мозъкът и червата се изграждат от едни и същи клетки. Ето защо те така директно реагират на негативни сигнали от страна на централната нервна система.

8. Възпаления.

Възпалителните процеси в тялото изменят нивата на различни химически съединения и ензими в организма, което провокира тревожност и депресия. Поради тази причина тлеещи възпаления в тялото не е добре да останат дълго нелекувани.

Коментирай