Здраве и красота

Сигнали, че черният ви дроб е пълен с токсини

Кога се нуждае от спешна детоксикация

19.12.2018г. / 14 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Черният дроб е орган в човешкото тяло, който е не просто незаменим – той е от толкова голямо значение, колкото е и сърдечният мускул. Животът без него е немислим.

Пречистването на всички токсини става главно чрез клетките на черния дроб. Ако той се интоксикира, това поставя в риск живота.

С ежедневния си прием на вредни храни, напитки, лекарства, алкохол и други субстанции, ние насищаме черния дроб с токсини. В даден момент той изнемогва и започва да се уврежда.

Страдате ли от токсичен черен дроб?

Кои са симптомите, които подсказват, че черният дроб е задръстен с токсини и се нуждае от спешна детоксикация?

Болка в областта на черния дроб

Черният дроб се намира в дясната част на коремната кухина. Там, разбира се, са позиционирани и други органи, които биха могли да причинят болка в дясната област. Ето защо, ако усетите дискомфорт на това място, трябва незабавно да се консултирате с лекар, за да се локализира проблемът. Много е вероятно той да се крие в черния ви дроб.

Подуване на краката, глезените, ръцете

Когато игнорирате даден проблем, черният ви дроб се опитва да го реши сам, формирайки на мястото съединителна тъкан. Колкото повече такива участъци се образуват, толкова по-трудно става за черния дроб да функционира. Това в крайна сметка води до портална хипертония, предизвикваща затруднения в кръвообращението в крайниците. Те се подуват безболезнено, което крие рискове заради отлагане решаването на проблема.

Повишаване на теглото

Ако забелязвате покачване на теглото и мазнините в тялото, които не се дължат на преяждане или злоупотреба с вредни храни, то тогава причината може да е освен в хормонален дисбаланс, и в черния дроб.

Най-полезните храни за черния дроб (галерия)

Когато той е наситен с токсини, с които не може да се справи. Алкохол, изкуствени подсладители, диета, богата на мазнини, някои лекарства са част от токсините, предизвикващи блокаж в черния дроб.

Алергии

Алергиите са чест симптом на нередност в черния дроб. Когато в кръвта има твърде много вещества, мозъкът ги разпознава като алергени и освобождава антитела (хистамини), които причиняват обриви и други алергични симптоми. Когато черният дроб е здрав, той почиства перфектно кръвта от всички вредни молекули и елиминира ефекта от потенциалните алергени върху тялото.

Жълти очи

Пожълтяването на очите е сигнал за токсини в черния дроб или заболявания, при които се натрупва билирубин в тялото. Жълтият му цвят насища склерите на очите, кожата като им придава жълт, парафинен вид.

Хронична умора

Хроничната умора е характерна при натрупване на токсини в черния дроб. Той допринася за енергийните доставки в тялото. Ако е претрупан с токсини, тези доставки биват затруднени, вследствие на което се усеща постоянна умора.

Коментирай