Здраве и красота

Сериозни признаци на заболяване на венците

Много често срещан проблем

09.01.2018г. / 11 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Инфекциите и заболяванията на венците за съжаление са проблем, който спохожда много хора. Предизвикват се по редица причини – бактерии, стрес, лоша хигиена, хормонални изменения.

Много хора не обръщат внимание на оралната си хигиена, заради което рискуват да изгубят здрави зъби.

Заболяванията на венците имат своите тихи сигнали, които в никакъв случай не трябва да се приемат с безразличие.

Защо трябва да следите нивата на цинк в тялото?

За да запазите зъбите и венците си здрави е нужно да обръщате повече внимание на симптомите на заболявания в устната кухина. Кои са те?

Кървене

Кървенето е признак за възпаление на венците. Инфекциите в устната кухина причиняват подуване, зачервяване и лесно прокървяване на венците. Това е явен признак на гингивит – възпалително заболяване на венците.

Лош дъх

Често не обръщаме внимание на лошия дъх, защото много хора получават смущения в него ежедневно. Ако миризмата на дъха ви се влоши обаче, това е сериозен признак на заболяване на венците.

Поява на разстояние между зъбите

При болни венци в по-напреднала фаза пациентите усещат зъбите си така, сякаш са станали по-високи. Това е така заради подуването на венеца вследствие на възпалението. Ако не се вземат мерки, зъбите могат да опадат.

В други случаи венците се отдръпват и оголват основата на зъба. Това предизвиква поява на разстояние между зъбите, което досега не го е имало.

Домашни лекове при възпалени венци

Червенина и подуване

Един от явните признаци на възпаления и заболявания на венците са червенината и подуването на венците. Вижда се с просто око. Друг начин да забележите дали има проблем с венците е като отхапете ябълка. Ако по нея остане кръв, определено венците ви са възпалени.

Наслагване на плака

Лепкавата жълтеникава маса, полепваща по зъбите, е плака. Ако тя не бъде отстранена навреме от зъбите, венците започват да страдат. Плаката се премахва с упорито четкане на зъбите 2 пъти на ден. Ако е прекалено наслоена, зъболекарят ви ще я отстрани.

Чувствителни зъби

Зъбите стават по-сензитивни, когато венците са възпалени. Най-често инфекцията, предизвикваща подуване или отдръпване на венеца оголва основата и корените на зъба. Така всяка гореща или студена хапка/глътка, която поемате, причинява силни и внезапни болки.

 

Коментирай