Здраве и красота

Кои храни са богати на храносмилателни ензими?

Те подпомагат храносмилането

14.01.2018г. / 06 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Балансираното хранене и редовната физическа активност са от изключително значение за поддържането на здрава храносмилателна система. Ако човек е в състояние да оптимизира дневното си меню, това значително намалява риска от стомашни неразположения като запек, болка, подуване, газове.

Ето защо е важно от какви храни се състои менюто ни. Нуждаем се от такива, които съдържат естествени храносмилателни ензими, подпомагащи разграждането на храната.

Вижте някои вкусни и полезни храни, които се грижат за вашата храносмилателна система.

Кефир

Кефирът има подобна на киселото мляко текстура, но не е толкова кремообразна. Може да се приема като напитка. Кефирът съдържа ензими, от които човек се нуждае за здравословно храносмилане. Освен това в него се съдържат повече естествени бактерии, отколкото в повечето кисели млека.

Банани

Бананите са богати на калий, но съдържат и ензимите амилаза и малтаза. Амилазата естествено се намира в слюнката и може да разгради храни, включително въглехидрати. Малтазата е в състояние да разгради малцовите захари в тялото и да позволи на храносмилателната система лесно да преработи тези храни. Освен това плодовете съдържат и добри количества фибри, важни за доброто храносмилане.

Ананас

Добавете към дневното си меню този екзотичен плод. В него се съдържа съединението бромелатин, което намалява риска от развитието на рак. Също така има силни противовъзпалителни свойства. Ананасът съдържа редица ензими, които ще подпомогнат храносмилането, включително цистеин протеинази, които могат да помогнат на тялото да разгради по-лесно протеините.

Авокадо

Авокадото е другата суперхрана, която има редица ползи за здравето на храносмилателната система.

То съдържа липаза – храносмилателен ензим, който подпомага разграждането на мазнините в храносмилателния тракт. Той може да помогне за намаляване на симптомите на лошо храносмилане и дискомфорта.

Пчелен прашец

Пчелният прашец има почти всичко, което е необходимо на човешкото тяло, за да бъде здраво.
Знаете ли, че в прашеца се съдържат над 5000 различни ензими? Пчелният мед също подпомага имунитета и съдържа естествени антиоксиданти.

Пчелният прашец може да се добави към различни храни, включително овесени ядки, зърнени храни, към кисело мляко (освен ако нямате алергии към мед или друг вид алергии), а ензимите в него да допринесат за доброто храносмилане.

Свързани статии

Папая

Този плод съдържа протеолитични ензими (тези, които втечняват протеините в организма) и ензима папаин. Консумацията на папая подпомага поддържането на храносмилателната система здрава. Папаята се счита за една от най-ефективните храни в това отношение и може да помогне с храносмилането на месото и други трудни за смилане протеини, като има и противовъзпалителни свойства.

Киви

Кивито има мощни ползи за здравето на храносмилателната система. Съдържа ензим, известен като актинидин. Благодарение на него разграждането на протеините от приема на месо, яйца, риба е по-лесно. Ето защо хапвайте всеки ден киви.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати