Здраве и красота

Натурални лекове при херпес

Как да ускорите оздравяването с природни методи

28.01.2018г. / 06 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Появата на ужасен херпес по лицето е проблем, който не само понижава самочувствието, но е и болезнен. Чудите се как да се отървете от него, а лошото е, че минава доста бавно.

Ако искате да ускорите заздравяването на пробива и да облекчите симптомите на инфекцията, опитайте някои ефективни натурални лекове срещу херпес.

Мащерка

Една от най-силните билки срещу херпес е мащерката. Вземете 1 връзка мащерка и я нарежете на ситно, може и с блендер. Кипнете 1 литър вода и сварете мащерката в нея. Отцедете течността и охладете. Изплаквайте херпеса 3-4 пъти на ден с отварата, без да измивате с вода след това.

Домашни лекове при херпес на устата

Отвара от бъз, ехинацея, канелени пръчки, джинджифил, мед

Всяка от тези съставки има мощни свойства, потискащи възпалението и действащи противовирусно.

Какво ви е нужно:

  • 1 чаша пресен бъз и ½ чаша сушен
  • 2 супени лъжици сушена ехинацея
  • 2-3 канелени пръчки
  • 1 супена лъжица сушен джинджифил
  • ½ чаша мед
  • 3 чаши вода

Сложете всички съставки без меда в тенджера и оставете да заври. Намалете котлона и оставете да къкри 45 минути. Разбърквайте от време на време. Свалете от котлона и оставете да изстине за около 20 минути. Добавете меда и разбъркайте. Консумирайте по една супена лъжица от сместа сутрин и вечер.

Чесън

Чесънът има своите невероятни лечебни свойства в много отношения. Когато се смеси със зехтин той прави чудеса с херпесите. Намачкайте 5 скилидки чесън и ги разбъркайте с чаша зехтин. За целта най-напред загрейте леко зехтина на слаб огън, а след това добавете чесъна. Нека се загрее, докато чесънът започне да покафенява. Охладете напълно и съхранявайте сместа в стъклен съд с плътен капак. Нанасяйте от сместа по няколко пъти на ден.

Херпес – алтернативни методи за облекчаване на симптомите

Етерично масло от чаено дърво

Това масло има много добри противовъзпалителни свойства, които потискат симптомите при херпес. Подходящо е още при акне, черни точки, инфекции по ноктите, гъбички, брадавици.

Маслото от чаено дърво прави чудеса с херпесите. Смесете 3-4 капки от него с гореща вода. С помощта на напоени памучни тампони нанасяйте от сместа по 3 пъти на ден. Оставяйте да изсъхне натурално без да изплаквате. Чаеното дърво има наистина много мощни антисептични и антивирусни свойства и помага на херпеса да зарасне по-бързо.

Сода за хляб

Обикновената сода за хляб има също така полезни свойства срещу херпес. Смесете 1 супена лъжица сода с 1 супена лъжица вода и разбъркайте. Нанесете получената паста върху херпеса с помощта на тампон. Правете това 2-3 пъти на ден. Содата изсушава пробива от херпеса и го свива. Така той зараства по-бързо.

Коментирай