Здраве и красота

5 случая, в които хормоните владеят настроението ни

Тревожност – ниски нива на естроген

06.02.2018г. / 10 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хормоните са мощни биохимикали, участващи в редица процеси, които протичат в телата ни и така влияят включително и върху нашето настроение, либидо и т. н. Те се синтезират в в надбъбречните жлези, яйчниците, панкреаса, хипофизата, тестисите и щитовидната жлеза. Гневът, тревожността и депресията са трите най-чести оплаквания на всеки, който изпитва хормонален дисбаланс.

Гняв – прогестеронов дисбаланс

Прогестеронът има противоположен ефект върху настроението, за разлика от естрогена. Учените използват израза „инхибитор“, за да опишат функцията на химикала. Инхибитори са вещества, потискащи определени функции, в случая прогестеронът забавя някои процеси в мозъка. Естрогенът пък действа в обратната посока.

Ако възбуждащите химикали не се регулират от инхибитори, ние сме по-податливи на импулсивност и гняв.

Когато има дисбаланс между двата химикала, особено когато нивата на прогестерон са недостатъчни, спокойният сън се нарушава, ставаме по-податливи на импулсивност и гняв.

Храните, стимулиращи сексуалното желание (галерия)

Тревожност – ниски нива на естроген

Естрогенът, един от основните полови хормони при жените, подпомага мозъка и тялото да произвеждат бета-ендорфини и серотонин. Естрогенът също така подпомага балансирането на нивата на допамин и норепинефрин. Всичко това е важно за нашата положителна нагласа. Когато нивата на хормона са ниски, не само гърдите ни болят, особено преди месечен цикъл, но сме по-стресирани, тревожни.

Ниско либидо – ниски нива на тестостерон

Докато излишъкът на хормона тестостерон е свързан с по-висока агресия, неговите ниски нива се свързват с по-високи количества кортизол – стрес-хормона на организма. Резултатното поведение включва гняв, сарказъм, чувство на неудовлетвореност, тъга, депресия, отдръпване, враждебност и / или безпокойство и неудовлетвореност, липса на желание за секс.

Депресия – хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът е забавянето на производството на тиреоидни хормони. Докато хипертиреоидизмът може да предизвика тревожност, раздразнителност и промени в настроението, хипотиреоидизмът може да предизвика депресия, липса на концентрация, слаба памет.

Свързани статии

Известно е, че дисбалансът на тиреоидни хормони причинява тревожност, раздразнителност и промени в настроението.

Покачване на телесното тегло – излишък на кортизол

Кортизолът се смята за стресов хормон. Когато тялото ни синтезира повече от него, страда не само настроението ни, но и талията. Повишените нива на кортизол стимулират складирането на излишни мазнини, които често се забелязват в областта на талията. Нездравословното хранене, заседналият начин на живот, стресът, прекаляването с кофеин, са предпоставки за покачване на кортизола.

 

Коментирай