Здраве и красота

4 ползи от консумацията на уасаби

За здраво сърце

21.01.2018г. / 07 12ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

То има силен пикантен вкус, а без него сушито не е същото. Уасаби – кореноплоден зеленчук, който е част от японската кухня, известен още като японски хрян. Предлага се под формата на паста, която е завършек на суши или сашими, но може да го комбинирате с печена риба, меса, да го добавяте в супи, сосове, защото е много полезен за здравето.

Уасаби е чудесно допълнение към вашата диета или ежедневно хранене, ако сте любители на пикантните подправки. То е богато на фибри, протеини, минерали като калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий и цинк, които са необходими елементи за доброто здраве.

Консумацията на уасаби осигурява и добри количества витамин С, фолиева киселина, витамин А и витамин В6. Подправката съдържа и мощни антиоксиданти и е с ниско съдържание на холестерол. Това естествено подсилва имунната система.

Други ползи за здравето от консумацията на уасаби са:

За здраво сърце

Уасаби има хипохолестеролемични свойства, които помагат за понижаване на високите нива на холестерола в човешкото тяло, възпрепятстват образуването на кръвни съсиреци, което намалява риска от инсулти и инфаркти, сърдечни заболявания.

При артрит

Уасаби е чудесно допълнение към храната за тези, които страдат от артрит, тъй като спомага за намаляване отока на ставите. Това се случва благодарение на мощните антиоксидантни изотиоцианатни съединения, които намаляват възпалението на ставите, сухожилията и мускулите. Проучванията показват, че уасаби може да намали и риска от появата на остеопороза.

Вегетариански храни, съдържащи повече желязо от месото

Облекчава дишането

По време на настинки уасаби е едно от най-добрите допълнения към храната за подобряване на дишането. Консумацията му може да бъде една добра естествена защита срещу някои патогени на дихателните пътища. Уасаби съдържа алил, който може активно да инхибира патогените на респираторния тракт като тези, които причиняват грип и пневмония.

Миризмата и усещането при консумацията на уасаби са толкова силни, че само за няколко минути синусите ви са прочистени. Освен това подправката се бори активно срещу различни видове бактерии.

Свързани статии

За добро храносмилане

Уасаби може да подобри храносмилането ви, като подобри и метаболизма ви, помагайки на организма да усвои максимално хранителните вещества от приетата храна.

Ето защо, ако спазвате диета, добавете към нея уасаби, освен ако пикантните подправки не дразнят стомаха ви.

Въпреки редицата ползи за здравето от уасаби, трябва да знаете, че ако прекалите с неговата консумация може да навредите на здравето на черния ви дроб. Не са изключени и алергии към подправката.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати