Здраве и красота

7 плода, богати на желязо

Вкусни и полезни за хапване

26.01.2018г. / 10 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дефицитът на желязо е един от най-често срещаните. Ако не обърнем внимание на здравето си и не променим начина си на хранене, за да подобрим стойностите на този важен минерал, сме изложени на риск от анемия. Когато нивото на желязо в тялото спада, червените кръвни клетки не могат да произвеждат достатъчно хемоглобин, което води до умора и анемия.

Ето защо тялото ни се нуждае всекидневно от желязо, за да функционира правилно. Желязото също играе ключова роля при транспортирането на вода и кислород през тялото до всички органи.

Освен консумацията на червено месо, ядки, сусам, спанак има някои плодове, които също могат да ни помогнат да бъдем в добра форма и здраве.

Вижте кои ще ви осигурят добри количества желязо.

Фурми

Вкусни, сладки, фурмите винаги ни осигуряват повече енергия. В 250 г от плодовете се съдържат около 3 мг желязо. Може да ги хапвате така, да ги добавяте към вашите салати, ястия, зърнени закуски или смути рецепти.

Също така, консумацията им ще ви осигури добри количества ензими и аминокиселини като рибофлавин, тиамин, фолиева киселина и витамини А и К. Фурмите са полезни за сърцето, нервната система и костите.

Нар

Нарът е полезен за всички заболявания, свързани с кръвта, като дефицит на желязо или анемия. Най-добре се консумира свеж и може да се добави към почти всяка салата. Сокът от нар е освежаваща напитка, богата на желязо. Също така, малките сочни зрънца помагат при депресия, намаляват възпалението на ставите, засилват имунитета, пазят сърцето.

Кайсии

Друг чудесен плод, който лятото може да хапвате в свеж вид, а през останалата част от годината сушени. Кайсиите са богати на протеини, въглехидрати, витамин А и желязо, както и много други минерали. Сушените кайсии са чудесен източник на желязо.

В 100 грама от тях се съдържа повече от 50 процента от препоръчителния дневен прием на желязо. Тях също може да хапвате само така, да ги добавяте в смути, зърнени закуски, в сурови барчета. Как да си направите такива, вижте тук.

Смокини

Ако трябва да повишите нивата на желязо, освен другите препоръчвани храни със съдържание на минерала, хапвайте и смокини. Смокините са отличен източник на желязо и можем да ги хапваме през цялата година. Без значение дали са пресни или сушени, те са част от здравословния начин на живот. Освен това съдържат добри количества фибри, което намалява риска от запек.

Стафиди

В 1/2 чаша стафиди се съдържат 1,6 мг желязо. Стафидите позволяват да бъдат консумирани по много и различни начини. За да си осигурите наистина добри количества желязо може да ги съчетавате с другите сушени плодове богати на желязо, отново под формата на сурови барчета или бонбони приготвени с ядки, семена, сурово какао.

Най-добрата закуска, която да ядете преди 8 часа

Сушени домати

Бихме си ги купили, за да приготвим нещо вкусно с тях, но не се замисляме, че те също ни осигуряват добри количества витамин А, С, желязо. Сушените домати съдържат до 9,1 мг желязо на порция.

Свързани статии

Препоръчителната дневна доза желязо е 18 мг за възрастни и 10 мг за деца. Това означава, че сушените домати могат да осигурят почти 50% от дневните нужди на желязо. Тях също може да добавяте към сосове, салати, омлети, ястия.

Сливи

В 100 г от сушените плодове се съдържат 9% от дневните ни нужди за желязо. Може да ги добавяте към смути, ястия, зърнени закуски, но е добре да се накиснат във вода за няколко часа преди консумация.

Сливите също така помагат при запек, полезни са за здравето на сърцето, костите, контролират нивата на кръвната захар и подобряват паметта.

Коментирай