Здраве и красота

Брюква и невероятните й ползи за здравето

Забавя преждевременното стареене на организма

16.02.2018г. / 12 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Брюква е кореноплоден зеленчук от семейство Кръстоцветни. Родината ѝ е Северна Америка. Този странен зеленчук е кръстоска между зеле и бяла ряпа. Известна е с много различни имена по света – жълта ряпа, шведска ряпа, руска ряпа, сладка ряпа.

Брюквата има кръгла форма. Кората ѝ е лилаво-зелена, а вътрешността жълто-оранжева. Вътрешността на брюквата се приготвя по подобен на картофите начин – варена, печена или под формата на пюре.

Какви хранителни вещества притежава брюквата?

Особеният кореноплоден зеленчук е много богат на манган, калий, фосфор, магнезий, калций, желязо, цинк. В състава ѝ влизат много важни витамини – С, Е, К и цялата група витамини В.

Зеле, карфиол и броколи – какво е общото между тях и защо са полезни?

Освен всички тези полезни вещества брюквата е богата на каротеноиди и глюкозинолати.

Благодарение на този невероятно полезен коктейл от минерали, витамини и съединения, брюквата има своите незаменими ползи за здравето. Кои са те?

Полезна е в превенцията на рак

Разнообразният състав на антиоксиданти в брюквата я прави полезна в борбата с туморните образувания. Глюкозинолатите са редки съединения, съдържащи сяра, които доказано повлияват добре съществуващите в организма тумори.

Антиоксидантите в брюквата се борят с окислителните процеси в организма, случващи се заради свободните радикали.

Забавя преждевременното стареене на организма

Цялото семейство Кръстоцветни са невероятни борци срещу стареещите процеси в тялото. Те помагат на клетките да регенерират качествено, да се делят и да образуват здрави тъкани. Този важен процес е от значение не просто за младостта на кожата, но и на всеки орган в човешкото тяло.

Подобрява храносмилането

Високото съдържание на фибри в брюквата я прави чудесно средство за регулиране на храносмилането. Тя облекчава запека и стимулира перисталтиката на червата.

Стимулира имунната система

Наличието на витамин С в брюквата я прави полезна в борбата с различни инфекции и болестотворни микроорганизми. Освен че стимулира имунната система, витамин С благоприятства образуването на колаген, който е важен за здравето и регенерацията на кожните тъкани, мускули, сухожилия и хрущяли.

Хапвайте карфиол за добра памет и храносмилане

Понижава кръвното налягане

В брюквата се срещат завидни количества калий, който има пряко отношение към регулирането на кръвното налягане. Като бонус се явява и способността на този зеленчук да понижава и холестерола.

Ускорява метаболизма

Брюквата помага в отслабването, тъй като кара метаболитните процеси да се случват по-бързо. Полезният зеленчук е доставчик на растителни протеини, което го прави особено важен за вегетарианци и вегани.

Аминокиселините в брюквата осигуряват правилен растеж и делене на клетките и регулацията на отделената енергия следствие метаболитните процеси.

Предотвратява остеопороза

Богата е на цинк, калий, магнезий, манган и фосфор, а те играят важна роля в изграждането и регенерацията на костното вещество.

Полезна е в превенцията на диабет

В брюквата се съдържат малки количества въглехидрати, което я прави идеална за диетата на диабетиците. В нея не се съдържа нишесте, а богатото наличие на фибри спомага за предотвратяване на резките скокове в нивата на кръвната захар.

Коментирай