Здраве и красота

Земна ябълка – за силен имунитет и здрава коса

Зеленчукът е богат на витамини и минерали

01.02.2018г. / 12 04ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Този зеленчук има чудесен вкус, може да се добавя към супи, сосове, пюрета и лесно се намира на пазара. Земна ябълка, позната още като йерусалимски артишок, гулия, произлиза от земите на Централна Америка, като се смята, че през 17 век бива пренесена в Европа. В горната си част растението напомня за слънчоглед, а грудките, които растат в земята са годни за консумация.

Вкусът на земната ябълка напомня за картоф, но сякаш е по-сладка от него. Богата е на много витамини и минерали, а консумацията ѝ ни прави по-здрави и красиви. Вижте няколко добри причини да я добавите към менюто си.

Балансира кръвното налягане

Йерусалимският артишок е добър източник на калий. Консумацията на 200-300 г от него осигурява почти една трета от дневните ви нужди от минерала. Калият помага да се регулират телесните течности и кръвното налягане. Когато присъства в достатъчни количества в дневното ви меню, не само помага да се балансират нивата на високото кръвно, но помага и при хипотония (ниско кръвно).

6 храни, полезни по време на месечния цикъл

Има пребиотичен ефект

Земната ябълка съдържа големи количества инулин – вид пребиотично влакно. Инулинът има способността да стимулира растежа на бифидобактериите. Естествено присъстващи в дебелото черво, бифидобактериите се борят с вредните бактерии в червата, предотвратяват запека и са важни за имунната система. Според проучвания, тези добри бактерии помагат за намаляване на концентрациите на някои канцерогенни ензими в червата.

Насърчава здравето на косата

Друга полза от консумацията на зеленчука е това, че той ни осигурява здравословни хранителни вещества, като желязо, мед и витамин С. Само 100 грама земна ябълка, може да ни осигури почти една пета от препоръчителния дневен прием на желязо. Минералът осигурява кислород и хранителни вещества към космените фоликули.

Според учени, дефицитът на желязо е една от най-честите причини за загуба на коса при жени преди менопаузата. Подобно на желязото, другият минерал – мед, помага за предотвратяване на загуба на коса и увеличава растежа на нова.

Не на последно място важният витамин С спомага за синтеза на колаген, който допринася за здравината на косата чрез укрепването на космените фоликули и чрез поддържане на здрави кръвоносни съдове на кожата на скалпа. Витамин С също допринася и за усвояването на желязо от храните.

Свързани статии

За регулиране нивата на кръвната захар

От древни времена земната ябълка е считана за храна, която по естествен път може да контролира нивата на кръвната захар. Ако страдате от висока захар или диабет, добавете към менюто си йерусалимски артишок.

За контрол на холестерола

Ако нивата ви на холестерол са завишени, тогава хапвайте по-често земна ябълка. Благодарение на този зеленчук, тялото метаболизира мазнините по-бързо. Нормализирайки нивата на холестерола се намалява и рискът от сърдечносъдови заболявания.

Коментирай