Здраве и красота

6 основни ползи от добрата почивка

Ценностите на здравия сън

12.02.2018г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Умората пречи на продуктивността, енергичността и изпълнението на обикновените дневни дейности. Динамичното ежедневие, характерно за съвременния начин на живот, е белязано от преследване на срокове, ангажименти и непрестанна липса на време за почивка.

А именно почивката е механизмът, по който организмът се възстановява. Той не просто се възстановява, а се съхранява и предпазва от зловредни процеси.

Как да изгаряте повече калории по време на сън?

Пълноценният сън, който е ежедневният ни природен начин да позволим на тялото да си почине качествено, трябва задължително да трае поне 8 часа. Освен това е важно сънят да настъпва в определен диапазон от денонощието.

Тази безценна почивка носи многобройни ползи за организма. Ето 5 от най-важните сред тях:

1. Можете да се съсредоточите по-добре в работата, да научавате нова информация и най-важното – да я запомняте правилно. Добрият сън помага за подобряване на концентрацията, паметта, вниманието и услужливостта на всеки един компонент от тази сложна система.

2. По-малко вероятно е да имате проблеми с паметта, което означава, че ще намалите и стреса в организма си. Няма да обикаляте панически жилището си в търсене на ключовете от колата всяка сутрин. Няма да се сепвате на път за работа в чудене дали сте изключили ютията. Целият този стрес ще се намали и ще се чувствате далече по-добре.

3. Ще се чувствате по-щастливи. Когато сте се наспали добре, емоциите са по-лесни за контролиране. Ще се усещате по-малко стресирани и способни да се справите с нещата, които досега са ви разстройвали. Колкото повече сън имате, толкова по-добре ще се чувствате.

4. Вие ще сте по-продуктивни. На работното си място ще можете да отмятате задача след задача, ангажимент след ангажимент с такъв размах, с какъвто не сте предполагали, че можете. Като допълнение ще правите и по-малко грешки.

Ароматни масла при стрес, безсъние и задух

5. Ще сте по-малко гладни. Колкото повече спите, толкова по-малко храна приемате. Освен това сънят предполага качествено разграждане на хранителните вещества и освобождаване на енергия. По този начин пристъпите на глад, особено за вредни храни, ще намалеят.

6. Няма да се разболявате толкова често. Здравият и достатъчен сън, който е своеобразен заздравяващ организма механизъм, ще направи имунната ви система много по-устойчива на атаките на външни патогени. Ще сте по-малко податливи на вирусни и бактериални инфекции.

Изследванията показват, че хората, които си почиват достатъчно всеки ден, имат по-нисък риск от развитие на сърдечносъдови проблеми и рак.

Така че, опитайте се да си наложите да спите добре абсолютно всеки ден за повече здраве и енергия.

Коментирай
Свободно време