Здраве и красота

Намаляването на кои хранителни вещества влияе на настроението

Отказът или дефицитът на кои храни предизвиква тревожност и депресия

26.03.2018г. / 10 44ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В стремежа да отслабнем често пренебрегваме цели групи храни, за да елиминираме излишните калории. Заедно с тях обаче прекрачваме границата и лишаваме организма си от важни хранителни вещества. От това страдаме не само физически, но и емоционално.

Ето защо, когато спазваме диета се чувстваме нещастни, с понижено настроение, дори изпадаме в депресия. Тревожността и безпокойството, които могат да настъпят не се дължат единствено на факта, че сме се лишили от някои храни, а ни се ядат.

Как месецът на раждане влияе на настроението?

Дължат се на недостиг на някои хранителни вещества, които играят важна роля за мозъка и функциите му, наред с които е и настроението и себеусещането.

Лишаването от кои хранителни вещества води до тревожност, депресия и лошо настроение?

Цинк

Цинкът е важен за имунната система, кожата, косата, ноктите, но той регулира и настроението. Липсата на цинк може да предизвика разклащане в психичното здраве. Лошото настроение и раздразнението са само начална фаза, признак на недостиг на цинк.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са важни за сърдечносъдовата, ендокринната система, белите дробове, мозъчната функция и нервната система. Намаленият прием на омега-3 може да повлияе негативно настроението и в тежки случаи да предизвика депресия.

Витамин D

Този витамин е важен в борбата с разстройствата на настроението. Северните народи неслучайно страдат от по-голям брой депресивни състояния, тъй като витамин D се набавя предимно с помощта на слънчевата светлина. Източник на важния витамин са обаче и някои храни – сьомга, морски дарове, яйца. Ограничаването им може да доведе до спад в настроението.

Витамин В

Всички витамини от групата В са важни за настроението и емоциите. Намират се в млечните продукти, яйцата, рибата, птичето месо, черния дроб.

Храни и напитки, които развалят настроението

Йод

Йодът е важен за щитовидната жлеза, а тя от своя страна играе важна роля в регулирането на настроението и психичните процеси. Затова недостигът на този минерал в някои случаи е от значение за настроението. Набавя се от орехите, рибата, млечните продукти, йодираната сол.

Желязо

Ограничаването на храни, съдържащи желязо, е опасно за настроението, но и носи риск от анемия. Хората, които спазват диета без месо и риба обикновено страдат от известна форма на дефицит на желязо.

Шоколад

Шоколадът, разбира се, е любим на всички хора. Само мисълта за лишение от него може да понижи настроението. Но антиоксидантите в шоколада наистина са полезни. Той стимулира секрецията на серотонин, който повишава настроението. Похапвайте от време на време по едно блокче черен шоколад.

Коментирай