Здраве и красота

Драгомир Симеонов: Превенцията на грипа е като пресичането на зебра в София

Доверие нямам, имам познание, когато става дума за болести, казва известният журналист

09.02.2018г. / 11 22ч.
Мария Дуковска
Снимка: личен архив

Снимка: личен архив

Радио и ТВ водещият Драгомир Симеонов е от мъжете, които се справят успешно с всичко – от работата в любимото Дарик радио до възпитанието на детето и грижата за семейството. Ролята на супермен му отива, особено когато става дума за това да предпази семейството си от вируси и простуди, които вече превземат и София.

Г-н Симеонов, тази година грипът позакъсня, но едва ли ще ни отмине. Какво правите във Вашето семейство, за да се предпазите от него?

Превенцията от грипа е като пресичането на зебра в София. Колкото и да си внимателен, се изисква и доза късмет. Личната хигиена е ключова – правилното хранене и приемът на витамини, но в този двубой, уви, и грипът има своите трикове.

Случвало ли Ви се е да влизате в ролята на супермен заради грипа, както в рекламата на продуктите с марка ВИКС, на чието представяне в България бяхте водещ преди няколко месеца?

Аз съм мъжът от клипа! Не е ли базиран на мен, понеже това е истинската ми история? Здравето на близките ми е най-важното условие за щастлив живот, така че при всеки симптом и всяка проява, аз действам себеотрицателно и помагам. Супермен може и да не съм чак, но екшън герой със сигурност.

Боледувате ли често от грип и как се лекувате? Обикновено мъжете са в двете крайности – или са много „люти“ на болести, или напълно ги неглижират. Вие от кой тип сте?

Не боледувам често, но се случва веднъж на сезон, което не знам как точно се вписва в статистиката. Мисля, че притежавам черти и на двата типа мъже. Първо неглижирам симптомите, очаквам заболяването да отшуми по системата на Данчо Караджов от Сигнал: „Може би съвсем случайно мина, може би...“ Когато това не се случи, ставам лют, много се ядосвам на всичко (най-вече на грипа) и започвам ударно лечение, стриктно и методично като войник. Аз бях добър войник в казармата и все още съм такъв срещу всеки нов враг.

Всяка зима ефирът е залят от реклами на лекарства срещу грипа, които буквално те „вдигат на крак за 1 час“. Резултатът е, че се получава малко като приказката за лъжливото овчарче – дори и да се появи супер ефективен медикамент, хората не му вярват. Вие как се ориентирате на кое лекарство може да се доверите и на кое не?

Аз не се ръководя от вяра в това отношение, а чета съставки и слушам внимателно какво ще ми каже фармацевтът. Фармацевтите не са свещеници, работата им е доста телесна и базирана на знания и опит каква комбинация от активни съставки е най-подходяща в дадения случай. Освен това знам от химическа гледна точка организмът ми какво преживява и от какво има нужда.

Ако се върнем на сравнението със супермен – каква е Вашата лична рецепта за справяне с вирусите и простудата през зимата?

Организмът ни е способен сам да се справи с всяко предизвикателство, но ние не разполагаме винаги с време и търпение. Така че ако имунната ми защита е пробита и не мога да си позволя дълъг болничен, прибягвам до най-добрите и изпитани фармацевтични предложения на пазара. Слава богу, откакто в България навлязоха продуктите ВИКС, дори не ми се налага да се колебая в това отношение. Неслучайно това е марка номер 1 в света срещу простуда и грип! Все пак пожелавам на всички да не се разболяват!

Коментирай