Здраве и красота

6 храни за пролетно прочистване на организма

Богати на важни антиоксиданти

22.02.2018г. / 17 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В очакване на пролетта е важно да помислим за това как да прочистим тялото си след зимното похапване. Поставянето на здравословното начало може да започне още сега. Пресни билки, спанак, коприва, гъби, броколи, агнешко месо, риба са само някои от полезните храни, които е добре да направим част от менюто си.

Кои други полезни продукти могат да ви помогнат в пролетното прочистване и укрепване на организма?

Боровинки

Малките синьо-лилави плодове са не само вкусни и ароматни, но са събрали толкова незаменими качества в себе си, че неслучайно ги наричат суперхрана. Боровинките са богати на антиоксиданти.

Те са чудесен източник на фибри, манган, витамин С. Имат малко калории и въглехидрати. Консумацията им намалява риска от рак, сърдечносъдови заболявания и диабет, подобрява паметта и когнитивната функция.

Хапвайте синьо сирене за силен имунитет

Червено цвекло

Червеното цвекло е единият от зеленчуците, които е добре да добавите към вашето пролетно меню. Уникалните антиоксиданти, които се съдържат в него, защитават тялото ви от коронарна артериална болест и инсулт, понижават нивата на холестерола и имат анти-стареещи ефекти.

Цвеклото е отличен източник на фолиева киселина, манган и калий, фибри, витамин С, мед, желязо, фосфор.

Грах

Зеленият грах е чудесен избор като част от здравословната пролетна диета. Има малко калории, но ще ви осигури добри количества антиоксиданти, противовъзпалителни хранителни вещества, включително витамини С, Е и К, както и цинк.

Тъй като тялото ни се нуждае от растителни протеини, фибри, консумацията на грах може да ви осигури и тях. Ако се налага и да контролирате нивата на кръвната захар, добавете в менюто си грах.

Най-полезните храни за жените

Репички

Пролетната салата не може да мине без репички. Хрупкави и вкусни, те съдържат малко калории и въглехидрати, но това не може да се каже за количествата фибри, калий, фолиева киселина и витамин С в тях. Според изследвания, консумацията на кореноплодни зеленчуци може да намали риска от сърдечносъдови заболявания.

Свързани статии

Лук

Независимо дали е бял, жълт или червен, този зеленчук е богат на сулфатни съединения. Подобно на серните съединения, открити в зелето и кръстоцветните зеленчуци, лукът взаимодейства благоприятно с нашите детоксикационни процеси на черния дроб. Ето защо е добре да го консумираме по-често.

Фенел

Във всеки магазин за плодове и зеленчуци ще откриете фенел (копър). От свежите зелени листа до луковицата, фенелът е чудесен за приготвянето на салати, ястия, супи. Той подпомага функцията на храносмилателния тракт, като усилва секрецията на стомашни ензими. Зеленчукът е богат на ценни витамини, минерали, антиоксиданти.

Коментирай