Здраве и красота

Започват Великденските пости

Пречистете телата и душите си

18.03.2024г. / 08 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Великденските пости се наричат още Света Четиридесетница (нарича се така, но към нея се причислява и седмицата на Христовите страдания) – те са най-строги и най-продължителни – 49 дена или 7 седмици преди празника. Днес започват постите, които ще продължат до Великден на 5 май.

През целия пост се позволява да се яде риба на два пъти – на Благовещение и на Връбница. Съпроводен е с причастие и цялостно пречистване, физическо и духовно.

Свързани статии

Страстната седмица – от понеделник до събота включва строг пост – само вода и хляб. Ако здравословното състояние на постещия позволява на разпети петък не се яде нищо и не се пие вода.

От поста са освободени деца, бременни жени, стари и болни хора. Ако някой от тези групи все пак реши да пости, е добре да се консултира първо с лекаря си.

>> 10 вкусни рецепти за Великденските пости <<

Ако сте решили да постите през тези 40 дни, не забравяйте, че най-важната част е духовното въздържание. Постът е духовно пречистване, не само телесно.

Бъдете смирени, покайте се за греховните си постъпки и се обърнете към душата, към мира, любовта в живота си. Избягвайте показност и самохвалство, придържайте се към скромния начин на живот.

В кулинарната ни рубрика може да намерите  рецепти за постни ястия. 

Коментирай