Здраве и красота

5 причини пъпът да ви боли

Кои заболявания предизвикват болки в тази зона

23.02.2018г. / 12 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пъпът е белег, характерен за всички бозайници, развили се чрез плацента. При хората е най-видим, тъй като се намира в центъра на корема, както знаем.

Днес модерната поп-култура направи пиърсингите и татусите на и около пъпа особено популярни. Тази зона обаче е снабдена изключително богато с нервни окончания, свързани с редица органи в коремната кухина.

Видове коремни болки – за какво подсказват?

Болката в пъпа, особено ако е силна и остра, обикновено подсказва за проблем някъде другаде.

За какво може да е симптом болката в пъпа?

Болест на Крон

Болестта на Крон е възпалително заболяване на червата, което обикновено засяга тънките черва или дебелото черво. Този хроничен проблем може да е причината за появилата се силна болка в пъпа поради свързаните нервни окончания.

Пъпна херния

Понякога при завиването на прерязаната пъпна връв се получават наранявания на коремните мускули, затварящи пътя от пъпа до вътрешността на коремната кухина. Когато червата или мастната тъкан успеят да пробият през тези отвори на коремните мускули, налице е пъпна херния.

Пъпните хернии се случват при много бебета, възможна е и поява на такава херния и при възрастни.

Поверия за хвърлянето на пъпчето на бебето

Свързани статии

Лошо храносмилане

Газове, подуване, тежест в корема, всички последици от лошото храносмилане по различни причини може да засегнат пъпа и да предизвикат болки в него. Храната, която консумирате, също е фактор и може да причини рязка поява на болка. Ако не отшуми в следващите часове, потърсете лекар.

Апендицит

При възпаление на апендикса може да се появи пареща и силна болка и в пъпа, не само в дясната част на корема, както е прието да се смята. Болката подсказва за апендицит, ако е придружена с гадене, повръщане, замайване, температура, диария, запек, тотална липса на апетит.

Камъни в жлъчката

Твърдите отлагания в жлъчния мехур предизвикват възпаление на жлъчните пътища, което по неврогенен път пренася болката и до пъпа.

Коментирай