Здраве и красота

4 групи храни, вредни за мозъка

Те увеличават риска от деменция

18.02.2018г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Човешкият мозък е най-важният орган в тялото. Ето защо е важно да се грижим за неговото здраве. Решаване на ребуси, познавателни игри, хобита, четене на книги, всичко това поддържа мозъка активен.

Но не бива да забравяме и за начина си на хранене и ежедневните навици, които също оказват влияние върху нашите когнитивни функции.

Според учени до 2030 г. деменцията ще засегне повече от 65 милиона души по целия свят. За щастие можем да намалим риска от заболяването, намалявайки до минимум консумацията на определени храни, вижте кои.

Захарните напитки

Повечето хора не могат без кола, сода, сокове от кутии, газирани подсладени напитки. Високият прием на захарни напитки не само разширява талията, увеличава риска от диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания, но има и отрицателно въздействие върху мозъка.

Прекомерният им прием увеличава риска за развитие на диабет тип 2, за който се установява, че повишава риска от болестта на Алцхаймер. В допълнение, по-високите нива на захар в кръвта могат да увеличат риска от деменция, дори при хора, които не страдат от диабет.

Основен компонент на много захарни напитки е високофруктозният царевичен сироп (HFCS), който се състои от 55% фруктоза и 45% глюкоза.

Високият прием на фруктоза може да доведе до метаболитен синдром, който в дългосрочен план крие риск от деменция.

Рафинирани въглехидрати

Рафинираните въглехидрати включват захари и силно преработени зърна, като бяло брашно.
Тези видове въглехидрати обикновено имат висок гликемичен индекс. Това означава, че тялото ви бързо ги усвоява, което води до скок на кръвната ви захар и нивата на инсулина.

Изследванията показват, че само едно хранене с висок гликемичен товар може да увреди паметта както при деца, така и при възрастни.
Ето защо избягвайте консумацията на бисквити, кексове, сладкиши.

Храни с високо съдържание на трансмазнини

Обичате ли бургери, чипсове, пържени картофки? Всички те съдържат трансмазнини (вид ненаситени мазнини), които може да имат вредно въздействие върху здравето на мозъка.

Трансмазнините срещащи се естествено в животински продукти като месо и млечни продукти не са толкова опасни, когато ги консумираме балансирано. Но индустриално произведените трансмазнини, известни също като хидрогенирани растителни масла, вече крият сериозни рискове за здравето.

Проучванията установяват, че хората, които консумират по-големи количества трансмазнини, са склонни да имат повишен риск от болестта на Алцхаймер, по-слаба памет, по-малък обем на мозъка и понижаване на познавателните способности.

Ето защо внимавайте с консумацията на маргарини, сладкиши, преработени и пакетирани храни.

Високопреработени храни

Високопреработените храни са с високо съдържание на захар, добавени мазнини и сол. Те включват чипс, сладки, инстантни спагети и супи, пуканки за микровълнова фурна, сосове, колбаси и други.

Свързани статии

Тези храни обикновено са с високо съдържание на калории и с ниско съдържание на други хранителни вещества. Според проучвания висцералната мазнина и метаболитният синдром могат да бъдат причина за намаляване на мозъчната тъкан, както и да увеличат риска от дегенеративни заболявания.

Аспартам

Аспартамът е изкуствен подсладител, добавян в много продукти без захар. Много хора, които се опитват да отслабнат или да избегнат консумацията на захар прибягват до консумацията на аспартам.

Подсладителят се състои от фенилаланин, метанол и аспарагинова киселина. Някои учени смятат, че приемът на аспартам може да увеличи уязвимостта на мозъка към оксидативен стрес.

Коментирай