Здраве и красота

7 причини да използвате меласа вместо захар

Защо е за предпочитане

26.02.2018г. / 06 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Меласата представлява плътна, сурова, нерафинирана сладка маса, добита от захарна тръстика или захарно цвекло. Тя се използва за направата на много видове сладкиши и десерти.

Меласата обаче е не просто средство да придадете специфичен вкус на вашите печива. Тя е нещо много повече, защото носи невероятни ползи за здравето.

7 скрити признака на висока кръвна захар

Меласата заслужава да замени рафинираната захар във вашето меню. Вижте защо тя е полезен вариант за подслаждане на храни и напитки.

Предотвратява рак

Меласата в най-концентрираната си форма е много полезна в превенцията и лечението на рак. Според изследване на Journal of Caciogenesis работниците в захарните плантации боледуват по-рядко от рак, особено онези, които са яли сурова кафява захар.

Високо съдържание на антиоксиданти

Антиоксидантите са от огромно значение за организма по много причини. Те неутрализират свободните радикали, предотвратявайки опасни окислителни процеси в организма. Тези съединения забавят стареенето, а заедно с него и туморните процеси, свързани с увреждания при деленето на клетките.

Помага в облекчаването на предменструален синдром

Меласата може да намали болките, спазмите и дискомфорта, породени от менструацията, благодарение на богатото съдържание на желязо в състава си. Черната меласа е добър източник още на магнезий, манган и калций, които спомагат за предотвратяване на кръвосъсирването, а това облекчава менструалните болки.

Подобрява настроението

Проучванията показват, че консумацията на меласа вместо рафинирана захар повишава настроението и се бори с депресията. Тези свойства меласата дължи на големите количества желязо в състава си.

Тя не е яла 28 години захар и изглежда невероятно

Свързани статии

Подобрява сексуалното здраве

Меласата има завидни количества манган, който е жизненонеобходим за производството на полови хормони. Дефицитът на манган може да доведе до безплодие.

Стимулира метаболизма

Ако предпочетете меласата пред рафинираната захар ще се убедите колко по-лесно ще започнете да сваляте излишните килограми. Необходимо е малко количество меласа, за да подправите печивата и напитките си. Освен това съединенията в нея ускоряват редуцирането на наситените мазнини в тялото и спомагат за превръщането им в енергия.

Стимулира растежа на косата

Меласата подобрява текстурата и здравината на косъма. Косата става по-лъскава и жизнена. Дори можете да си правите маски с меласа.

Коментирай
Здраве и красота