Здраве и красота

Как да превърнете закуската в топяща излишните килограми?

Включете протеини в нея

06.03.2018г. / 10 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че първото хранене за деня може да повлияе през останалата му част не само на апетита ни, но и на изгарянето на излишните мазнини.

Добрата закуска трябва да осигурява ценни хранителни вещества, да не подтиква към кулинарни изкушения и да не забавя отслабването. Как да я направите ефективна в изгарянето на калориите?

Включете протеини

Когато почувстваме силен глад сме склонни да вземем импулсивни решения относно храненето ни, които могат да нарушат здравословната ни диета. Ето защо е добре да добавим към първото и най-важно хранене за деня протеини. Те са основният хранителен елемент, който спомага за възстановяването на мускулите.

Освен това ще ви държат сити за по-дълги часове, а и са важни за изгарянето на излишните мазнини. Протеини, които може да добавите към вашата здравословна закуска са варени яйца или приготвени под формата на омлет, бъркани яйца, разбира се без да добавяте мазнини за тяхната термична обработка.

Добавете зеленчуци към нея

Обикновено мислим за зеленчуците като за храна, която хапваме на обед, вечеря. Една от най-добрите причини да ги добавите към закуската си е, че те са богати на фибри, които могат да ви помогнат да отслабнете по-бързо. Фибрите ще ви осигурят повече ситост, като ще подобрят и храносмилането, което е важно за процеса на редуциране на излишните килограми.

Регулирайки храносмилането ще намалите и нежеланото подуване на корема. Може да си приготвите омлет с домати, да добавите към него варени моркови или ако хапвате здравословен сандвич да сложите към останалите съставки краставица, зелена салата, репички, домат.

Добавете полезни мазнини към закуската си

Когато искате да редуцирате телесното тегло, добавете към менюто си качествени мазнини.
Те са ценен източник на енергия, което е важно, когато започвате деня си. Така например кокосовото масло, авокадото, са не само вкусни, но те спадат към групата на онези мазнини, които подпомагат изгарянето на излишните калории.

Но те биха ви били от ползва в много малки количества и при положение, че не ги консумирате всеки ден.

Пропускайте сладките закуски

Палачинки, кифли и зърнени закуски, време е да се откажете от тях, особено на закуска, ако искате да редуцирате телесното си тегло. Захарта и рафинираното брашно са най-големите врагове на добрата фигура.

Те причиняват пик на нивата на кръвната захар, която в сутрешните часове обикновено е и по-висока, покачване на инсулина, спад на енергийните нива и глад за още храна.

Свързани статии

Закуската ви има нужда от сложни въглехидрати, които да не повишават повече апетита ви, да ви осигурят енергия и да се чувствате сити за по-дълго време.

Овесени ядки

Що се отнася до храната за закуска, овесените ядки са едно от най-добрите решения. Те ще ви осигурят ценни фибри, антиоксиданти, ситост за дълги часове. Към тях може да добавите свежи плодове, смляно ленено семе, малко орехи.

Разбира се, има значение и количеството на порцията за закуска. Не прекалявайте, ако искате да изгорите излишните мазнини.

Коментирай
3 rate up comment 3 rate down comment
Емил ( преди 6 години )
Закуската трябва да е леко сладка - т.е. плодове. Обядът - леко солен - месце, зеленчуци, варива, а вечерята лееееко мазна - т.е. ядки, мляко и лека храна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар