Здраве и красота

Болки високо в гърба – за какво подсказват?

Някои опасни и други не толкова страшни състояния

28.02.2018г. / 12 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гърбът е една от най-натоварените части от нашия организъм. Той понася цялата тежест на тялото, движенията, товарите, които носим, както и стреса. 

Ако се появи болка в определена област на гърба, то местоположението ѝ подсказва за причината. 

Болките в горната част на гърба най-често се свързват с лоша поза на седене. Ако седите на бюро, рискът от натоварване на врата и горната част на гръбнака е голям поради изкривяването на тялото и привеждането напред. 

Неочаквани причини за болки в гърба

Болки във врата, раменете и задната част на гръдния кош могат да са и вследствие на натрупания стрес, който кара мускулите в тази област да се стягат, причинявайки болка. 

Но болките високо в гърба могат да са провокирани и от други по-сериозни причини. Кои са те?

Болката не отминава 

Отидете на лекар, ако болката продължава повече от няколко дни, особено ако не преминава след масажи, разтривки и медикаменти, допускани без рецепта. 

Претърпели сте катастрофа 

Често хората, участвали в лека катастрофа и отървали се без наранявания, не знаят, че имат проблем. Щом се движат и нямат нищо счупено, значи са наред. Това невинаги е така. След преминаването на шока могат да се появят болки в гърба, причинени от камшичния удар, който катастрофата причинява. Той провокира измятане на прешлени и сухожилия в горната част на гърба. 

Чувствате болката и навътре и встрани 

Ако болката в гърба се разпространява и навътре и встрани, това може да е сигнал за възпаление или заболяване на бъбреците. 

Свързани статии

Имате температура

Ако имате силни болки в гръбнака, придружени с висока температура, това може да е симптом на възпаление на самия гръбнак вследствие на вирусно заболяване или друга инфекция в тялото. 

Видове болки, които не бива да игнорирате

Болката се премества и към ръката и гръдния кош

Тази комбинация от болки и симптоми е характерна за инфаркт. 

Чувствате несигурност в краката

Когато освен болките в гърба се появи и болка по краката, несигурност, усещане за сгъване в коляното без да сте го искали, това може да е симптом, че е настъпила дискова херния, протрузия или възпаление на нерв. Състоянието изисква лекарска намеса. 

Болката е придружена със задух и болки в гърдите

Остра болка в гърба, която е съчетана с невъзможност за поемане на дъх обикновено се свързва с белодробен емболизъм – състояние, което застрашава живота и спешно трябва да бъде овладяно от лекар. 

Коментирай