Здраве и красота

7 начина да балансираме червата

От чревната флора зависи цялостното здраве и имунната система

06.03.2018г. / 10 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Полезните бактерии в червата отговарят не само за обработка на храната, но и за поддържането на нормалните процеси в тялото, както и за добрия имунитет.

Добро храносмилане означава и оптимално тегло, нормални нива на кръвна захар и инсулин, правилна обработка на холестерола.

С други думи – трябва да поддържаме полезните си бактерии в червата в добро здраве, за да сме здрави самите ние.

Естествени източници на пробиотици (галерия)

Кои са навиците, които осигуряват комфорт на червата?

Упражнения

Вероятно не знаехте, но полезните бактерии в червата ви обичат да се упражняват. Тренирайте всеки ден, за да регулирате микробиома в стомашно-чревния тракт, да потиснете възпалението, да подобрите имунитета и да се радвате на перфектно храносмилане.

Яжте фибри всеки ден

Препоръчително е всяко ваше меню да включва малко количество фибри. Чрез тях червата успяват да обработят всички хранителни вещества по най-добрия начин. Някои полезни бактерии се хранят от богатите на фибри храни. Наблягайте на плодовете и зеленчуците.

Пийте костен бульон всеки ден

Важно е да се подчертае, че трябва да се консумира истински костен бульон, сварен от животински кости, а не готов разтворен бульон, който представлява само есенция.

В костния бульон има фибри, протеини и аминокиселини, които правят чудеса с полезните бактерии в червата – потискат възпалението, лекуват чревната инертност, доставят полезен колаген на червата.

Откажете се от захарта

Въпреки че сте го чували стотици пъти, знаете, че захарта не е полезна за здравето ви, не я отказвате. Ето още една причина – тя уврежда полезните бактерии и стените на червата. Това води до възпаления, повишен риск от колит, влошено храносмилане, диарии, неправилна абсорбция на захарите. Освен това рискът от затлъстяване и диабет нараства значително.  

Свързани статии

Натурални начини за прочистване на дебелото черво

Взимайте пробиотици 

От време на време е добре да подхранвате чревната флора с пробиотици, за да възстановите евентуално изгубеното количество полезни бактерии. Наблегнете на храните, естествено богати на пробиотици, защото това е най-добрият начин да балансирате флората.

Намалете стреса 

Може да звучи като невъзможна задача, но е важно. Редуцирането на стреса помага за възстановяването на полезните бактерии и прави червата еластични, подвижни и здрави.

Станете веган

Според някои изследвания, веган диетата може да подобри микробиома на чревната флора. Ако не сте почитател на този тип хранене, то просто опитайте да наблягате на зеленчуците заради фибрите в тях.

Коментирай