Здраве и красота

Ползи от лилавите картофи – истинска суперхрана

Вкусни и с наситен цвят

11.03.2018г. / 07 13ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Познаваме добре обикновените жълти картофи, както и червените, и сладките. Чували ли сте обаче за лилави картофи? Те са по-рядко срещани, но заслужават специално внимание на трапезата заради многобройните си ползи за здравето.

Какво представляват лилавите картофи?

Те са особена кръстоска между обикновените и сладките. Произхождат от Перу и са били пренесени в Европа от Латинска Америка.

Лилавите картофи са малко по-малки от обикновените, с леко издължена форма. Цветът им е наситенолилав като този на червеното цвекло.

Впечатляващи здравословни ползи от царевицата

Нетипичният за картофи цвят се дължи на натрупването на антоцианини – вид антиоксиданти, които придават характерния цвят на гроздето, виното и други.

Вкусът на лилавите картофи също е по-различен от този на обикновените. Той е по-малко восъчен и по-сух от този на жълтите и червените картофи.

Хранителни качества на лилавите картофи

Богати са на фибри и растителни протеини. Имат относително ниско съдържание на калории, което ги прави диетични. Лилавите картофи са богати на калий, витамин С и други витамини. Много добър източник на антиоксиданти са, което ги прави полезни в борбата със свободните радикали.

Кои са основните ползи за здравето от лилавите картофи?

Понижават кръвното налягане

Богатото наличие на калий в тях помага за регулирането на стойностите на кръвното налягане. Антиоксидантите пък подобряват здравината и еластичността на кръвоносните съдове.

Подобряват функцията на черния дроб

Проучванията сочат, че редовната консумация на лилави картофи помага за извеждането на токсините от организма. Черният дроб се прочиства и подобрява функцията си.

Развиват когнитивните функции

Една от най-важните ползи от лилавите картофи е тяхната способност да подобряват мозъчните функции, по-специално паметта, концентрацията и познавателните способности.

12 чудесни ползи за здравето от кардамона

Отслабване

Тъй като лилавите картофи са бедни на калории и богати на фибри, те помагат за контролиране на теглото и редуциране на мастните натрупвания.

Срещу рак

Тъмнолилавите багрила в тези картофи, както и във всички продукти с подобен цвят, са изключителен източник на противовъзпалителни вещества и антиоксиданти. Тези съединения се борят с рака и растежа на образувалите се вече туморни формации.

За добро храносмилане

Храните, съдържащи скорбяла, подобряват и улесняват храносмилането. Те са отличен източник на енергия.

Срещу тромби

Повишеното кръвосъсирване предизвиква образуването на тромби или кръвни съсиреци. Лилавите картофи и съединенията в тях помагат за понижаване на кръвното налягане, холестерола, както и нивата на тромбоцитите в кръвта, което намалява риска от тромбоза.

Снимка: iStock

Коментирай