Здраве и красота

5 лесни техники с акупресура, ако се чувствате отпаднали

Акупресурата е практика от китайската медицина, която помага при дискомфорт

23.03.2018г. / 12 13ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако не се чувствате добре, има няколко начина да подобрите състоянието си – излезте на кратка разходка и чист въздух, изпийте чаша вода, затворете очи и дишайте дълбоко. Ако и тези добре познати методи не свършат работа, опитайте с техники от акупресурата.

Какво е акупресура?

Акупресурата е практика от китайската медицина, която помага при дискомфорт. Не я бъркайте с акупунктура – при нея се използват игли. При акупресурата не ви е необходима чужда помощ, можете да се справите сами. Тя действа чрез оказване на натиск върху определени части на тялото, свързани с някои от най-важните органи.

Можете да прилагате тези техники навсякъде – у дома, в офиса, фитнеса, навън или в градския транспорт.

Според Кери Таненбаум, специалист по акупресура и акупунктура, акупресурата подтиква енергиен поток през естествените пътища в тялото, изпращайки тази енергия към вътрешните органи и крайниците.

При болка в горната част на тялото

Ако усетите болка или тежест в главата, врата, гърлото или лицето (включително главоболие, напрежение, зъбобол, болка в синусите или болезнено гърло), започнете нежен масаж върху участъка между палеца и показалеца, едновременно от страната на дланта и от горната страна на ръката.

>> 7 здравословни ползи от акупунктурата >>

При стомашен дискомфорт

При повдигане и позиви за повръщане, замаяност, нервност, окажете натиск от вътрешната страна на китката, около 3 пръста надолу под китката, в частта, която се слива към ръката. Тази техника може да бъде много полезна и на бременни жени, които имат сутрешно гадене.

Когато се чувствате изтощени

При умора, изтощение,. понижен имунитет, липса на жизненост, окажете натиск и масаж върху точката, която се намира на 4 пръста под сгъвката на коляното ви, от задната част на крака.

 Според Кери Таненбаум, когато оказваме натиск върху тази точка, трябва да се усети мекота, лека болезненост и така ще разберете, че сте на правилното място. Тази точка е много важна и дори я наричат „крак 5 километра“ ("leg three miles"), защото се смята, че ако вървите пеша и се изморите, при масаж на тази точка, ще се сдобиете с енергия да извървите още 5 километра.

>> 7 неща, които да правите в неделя за добър старт на седмицата <<

При стомашно разстройство и лошо храносмилане

При подобни стомашни неразположения или липса на апетит, масажирайте нежно пространството между гръдната кост и пъпа. Според Кери, нежният масаж в тази област или дори само да поставите ръката си легнала там, помага да се облекчи дискомфорта.

За менструални болки и при болки от крампи в краката

При подобни смущения по време на менструация, окажете натиск или нежно масажирайте меките участъци отпред на крака, 4 пръста под коляното, отстрани на костта.

>> 6 начина да облекчите менструалните болки без лекарства<<

Коментирай