Здраве и красота

За какво помага чаят от смокинови листа?

Листата от смокиня също са полезни, както плодовете

09.04.2018г. / 07 04ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Едни от най-вкусните и полезни плодове, които можем да консумираме свежи или сушени, са смокините. Те са богати на витамини А, витамини от групата В, желязо, фосфор, манган, натрий, калий и други. Но оказва се, не само плодовете на смокиновото дърво са полезни за здравето.

С неговите листа се приготвят билкови отвари, които благоприятстват състоянието на диабетици, облекчават стомашните неразположения, полезни са при възпаления на пикочната система, при колит, за отслабване и други.

Вижте още 4 добри причини да добавите чай от смокинови листа към ежедневното хранене.

При бронхит

Смокиновите листа са чудесен натурален лек, който спомага за облекчаване на редица респираторни заболявания като бронхит, кашлица, но също така са приети и като алтернативна терапия за намаляване на неразположенията при страдащите от астма. Ако страдате от настинка, която е придружена с кашлица, не чакайте тя да се влоши. Направете си чай от смокинови листа с малко мед.

Тамаринд – какви ползи носи на здравето

Сексуална дисфункция

В продължение на години смокиновите листа са били препоръчвани като естествен начин за нормализиране на сексуалната функция, но и при стерилитет. Билковият афродизиак подобрява сексуалната активност и издръжливост, благодарение на витамините и минералите, които се съдържат в него.

20 неща, които е важно да имаме в домашната аптечка

Укрепват костите

Листата от смокини са с високо съдържание на калций, което е едно от най-необходимите вещества за подобряване състоянието на костите и намаляване на риска от загуба на костна плътност.

Свързани статии

Също така, в тях се съдържа и фосфор, който стимулира изграждането на костите и спомага за реконструкцията при евентуални травми.

Предотвратяване на коронарната сърдечна болест

Листата от смокиня съдържат омега-3 и 6 мастни киселини, които намаляват риска от инфаркт. В допълнение, приемът им под формата на чай, спомага естествено да се намалят нивата на триглицеридите, които са една от най-честите причини за появата на сърдечни проблеми.

Коментирай