Здраве и красота

Начини да спрете паник атаката да ви погълне

Разсейте се с някакво действие, правете нещо с ръцете си

03.04.2018г. / 14 25ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато паник атаката се появи, най-ужасяващо е усещането, че тя няма никога да свърши. Или поне го чувствате така, но добрата новина е, че тя свършва. И все пак, тези минути за нас са истински кошмар, защото няма по-страшно от мисълта, че умираш.

За жалост, няма метод, който гарантирано да помага в такива ситуации. Но има няколко начина, чрез които може да опитате да избягате от паник атаката и да не ѝ позволите да ви погълне изцяло. Запознайте се с тях в следващите редове и дано са ви от полза.

Дишайте бавно – вдишвайте и издишвайте дълбоко

Едно от първите неща, които изпитвате при паник атака е усещането, че не можете да дишате. Усещате, сякаш гърлото ви е притиснато, а то не е и че не успявате да поемете дъх. Важно е в този момент да се концентрирате върху дишането – да вдишвате и издишвате бавно и дълбоко. Опитайте се да не мислите за нищо друго, освен за дишането си. Може да ви звучи твърде простичко, за да помага, но в интерес на истината, това е най-ефективното упражнение, което помага да се преодолее паник атака.

Блокирайте мисли от типа „Не мога да дишам“ и „Ще припадна“. Мисълта, че можете да умрете е ужасяваща, но не ѝ се поддавайте, а се опитайте да избягате от нея чрез правилно и дълбоко дишане.

>> Паник атаките – причини и симптоми <<

Разсейте се

Когато паник атаката ви завладее, е най-лесно да ѝ се оставите и ужасът ѝ да ви погълне изцяло и неконтролируемо. В този случай ще ви помогне да направите нещо, което да ви разсее, отдалечи от мисълта за паник атаката. Колкото повече се фокусирате върху паниката, толкова повече усещанията за страх и ужас ще се задълбочават. Пуснете си музика или се обадете на някой близък, говорете на максимално отдалечена тема от паник атаката. Най-доброто решение е да правите нещо с ръцете си, да се опитате да съсредоточите мисъл в някакво действие, което ще ви разсее от негативните емоции.

>> 6 начина да помогнем на човек с паник атака <<

Разпознайте дали е паник атака

Макар да е трудно да се прецени в такъв момент, опитайте се обективно да разберете и разпознаете дали това, което усещате е паник атака. Въпреки че имате усещането, че получавате сърдечен удар или поне така си мислите, най-вероятно това е паник атака. Когато паниката ви завладее, адреналинът в тялото ви наистина може да причини физическа реакция, но вие не сте в такава опасност, въпреки това, което усещате. Опитайте се да се убедите в това, докато усетите, че състоянието ви се облекчава.

Фокусирайте се върху сетивата си

Също както в сън, когато искате да се събудите, фокусирайте се върху сетивата си, които ще ви помогнат да се окопитите по време на паник атака. Ощипете се, прегърнете се или излезте навън, на студен въздух. Фокусирайте се върху студа върху ръцете ви или бузите, или пък върху вятъра, който ви кара да настръхнете. Мислете за тези усещания, които ще пренасочат мисълта ви от паниката към друга тема.  

>> Как да контролираме нервите >>

Кажете на някого как се чувствате

Понякога, когато паник атаката ви връхлети, искате да избягате или да се изолирате от другите. Проблемът обаче е, че това бягство ще задълбочи паниката и усещането, че не сте добре, че нещо ужасно се случва с вас. Изолацията дори може да увеличи усещането за паника и страха. В такъв момент ще ви помогне да споделите на някого, на когото вярвате. Разкажете му какво чувствате, защото понякога това да кажете на глас: „Имам паник атака“, може да ви помогне да излезете от нея. Момент, в който сте убедени, че ще умрете, а разберете, че всъщност е паник атака, ще ви помогне да намерите контрол върху ситуацията.

>> 9 мъдри съвета за здрави нерви <<

Напомняйте си, че ще отмине

Паник атаките са ужасяващи. Те могат да погълнат човек изцяло и най-зловещото е, че имате чувството, че ще продължат вечно. Но те изчезват, винаги изчезват. Затова, връхлетят ли ви, напомняйте си, че ще свършат и вярвайте в техния край. Повтаряйте си: „Ще премине, ще се оправя, скоро ще свърши.“ Дишайте през това време и вярвайте, че краят на атаката е близо и е така!

Коментирай