Здраве и красота

Чай от звездовиден анасон и ползите му за здравето

Защо е толкова полезен

23.04.2018г. / 13 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чаят от звездовиден анасон е не само вкусен и невероятно ароматен, но и много полезен. Анасонът е дърво, чиято родина е Азия, най-вече районите около Виетнам и Китай. Чаят се прави не от неговите семена, а от околоплодниците, имащи форма на звезда, откъдето произхожда и името на този анасон.

10 здравословни ползи от мангото

Ароматната отвара от звездовиден анасон е съществен компонент от китайската народна медицина от векове. Той е наситен с антиоксиданти, ензими, органични киселини, които осигуряват многобройни полезни действия спрямо организма.

За какво помага чаят от звездовиден анасон?

Укрепва имунната система

Тази билка има антибактериални свойства и е полезна дори при резистентни към антибиотици бактерии. Има свойството да повишава имунитета и да предпазва от редица вируси и бактерии.

Лекува дихателни проблеми

Противовъзпалителните свойства на звездовидния анасон успокояват инфекции на горните и долните дихателни пътища, възпалено гърло и дълбока кашлица.

Помага на храносмилането 

Пийте по една чаша чай от звездовиден анасон след вечеря за добро храносмилане, намаляване на подуването и образуването на газове и засилена обмяна на веществата.

6 здравословни ползи от гъбите

Предпазва от хронични заболявания 

Високата концентрация на антиоксиданти и биоактивни ензими в чая от звездовиден анасон помага за намаляване риска от хронифициране на някои възпалителни заболявания.

Помага при хормонален дисбаланс

Чаят от звездовиден анасон е полезен както за хормонални проблеми при жените, така и при мъжете. Той балансира хормоните и помага в регулирането на различни дисбаланси и колебания в работата на жлезите с вътрешна секреция.

Ефективен е и за облекчаване на предменструален синдром и успокояване на спазмите и болките по време на цикъл.

Коментирай
Свободно време