Здраве и красота

Храни, оказващи влияние върху щитовидната жлеза

Някои положително, други отрицателно

21.04.2018г. / 06 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Заболяванията на щитовидната жлеза са един от бичовете за съвременното население. От хормонални проблеми, свързани с функцията на щитовидната жлеза страдат милиони жени, въпреки че и сред мъжете се наблюдават немалко случаи.

Най-разпространена е намалената функция на щитовидната жлеза, при която има недостиг на тиреоидни хормони. При различните заболявания на тази жлеза са налице възпаления във функционалната ѝ тъкан, изменения в структурата, повишени нива на антитела срещу щитовидната жлеза.

Витамини и минерали за щитовидната жлеза

Храната, която консумираме, оказва влияние върху работата и функциите на щитовидната жлеза. Някои храни ѝ вредят, други подобряват функциите ѝ. 

На кои храни да наблегнете?

Сьомга

Изследванията показват, че много хора с болестта на Хашимото имат ниски нива на витамин D в сравнение с останалите. Дефицитът на витамин D се свързва с по-високи нива на тиреоидни антитела, които причиняват възпаления в жлезата.

Сьомгата е добър източник на витамин D. Наблягайте на нея в менюто си.

Бразилски орех

Важно е да не се прекалява с консумацията на тази ядка. Дневният прием не трябва да надхвърля 2-3 броя орехи, тъй като бразилският орех е изключително наситен със селен. Селенът е важен минерал, играещ съществена роля във функцията на щитовидната жлеза.

Бял боб

Белият боб е много богат на желязо. Важният минерал е особено значим за функцията на щитовидната жлеза, защото стимулира функцията на ензимите, подобряващи чувствителността на клетките към тиреоидните хормони. Това прави лечението на щитовидната жлеза по-ефективно, тъй като желязото управлява резистентността на клетките към него.

Храни, които да избягвате

Соя

Соевите продукти са вредни за щитовидната жлеза. Ако страдате от някаква дисфункция, избягвайте я. Препоръчително е даже изобщо да не консумирате соя.

4 симптома на рак на щитовидната жлеза

Соята съдържа големи количества йод, който е основен градивен елемент на тиреоидните хормони, но соята съдържа още изофлавоноиди, които блокират работата на йода. Поради тази причина страдащите от хипофункция на щитовидната жлеза трябва да избягват консумацията ѝ. 

Свързани статии

Кръстоцветни зеленчуци

Лоши новини за почитателите на зелето, броколите, карфиола, брюкселското зеле и всички останали от това семейство.

Кръстоцветните зеленчуци са с високо съдържание на ензими, блокиращи влиянието на тиреоидните хормони и засилващи намалената функция на щитовидната жлеза.

Глутен

Глутенът влияе зле на щитовидната жлеза. Той не е подходящ дори за хора, които нямат проблеми с тиреоидните хормони, тъй като причинява възпаления в тъканите и повишава риска от образуване на антитела.

Признаци за нарушена функция на щитовидната жлеза

Най-внимателни към глутена трябва да са хората с намалена функция на щитовидната жлеза. Храненето без глутен ще ви накара да се почувствате по-добре. Симптоми като подуване, нервност, проблеми с храносмилането ще изчезнат.

Коментирай
Свободно време