Здраве и красота

Африкански черен сапун – при бръчки, акне и мазен скалп

Подходящ за всеки тип кожа

17.04.2018г. / 06 52ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В продължение на стотици години жените от Западна Африка произвеждат сапун на растителна основа, с който мият кожата и косата си. Рецептите за направата на африканския сапун се предават от поколение на поколение.

Това, което прави този сапун толкова специален е, че обикновено съдържа кокосово масло, масло от шеа, какаово масло, какаови шушулки и масло от палмови ядки. Той не съдържа консерванти, изкуствени аромати и оцветители. В кои случаи може да се възползвате от неговите ценни качества?

Естествен почистващ препарат за кожата

Както всеки сапун, африканският черен сапун е ефективен локален почистващ препарат. Лауриновата киселина в маслото от палмови ядки и кокосовото масло създава хубава пяна и е естествено антимикробна. Благодарение на наличието на масло от шеа и други ценни овлажнители, кожата е почистена, без да бъде лишавана от нужните ѝ масла.

Подходящ за всички типове кожа

Независимо дали имате суха, мазна или комбинирана кожа, африканският черен сапун прави чудеса за всеки тип кожа. Благодарение на добавянето на кокосово масло, този сапун противодейства на сухотата чрез дълбоко хидратиране на кожата. Мазните кожи също се нуждаят от хидратация. В резултат те са подхранени, а свръхактивните мастни жлези са балансирани.

3 домашни средства за лечение на напукани пети

Нежна ексфолиация

Ексфолиацията на кожата на лицето и тялото е важна. Хубаво е един път седмично или на две седмици веднъж да почистваме мъртвите кожни клетки. Африканският черен сапун е органичен, необработен и суров. Това означава че в него може да има фини частици. Това го прави фантастичен нежен ексфолиант. В резултат кожата е по-свежа и мека.

При акне

Друга полза за здравето и красотата на кожата от използването на този сапун е, че съдържащите се в него мастни киселини го правят чудесно средство за намаляване на акнето. Кокосовото масло е едно от най-добрите за кожи, склонни към образуването на акне. В него се съдържат каприлова и капринова киселини и витамин Е, които балансират нивата на рН на кожата и намаляват възпаленията.

Ежедневни грешки, които вредят на кожата

За сияен тен

Хиперпигментацията е често срещана и в повечето случаи е причинена от вредните ултравиолетови лъчи, акне и други увреждания на кожата, които увеличават производството на меланин. Проучвания показват, че какаовите шушулки, които се съдържат в сапуна могат да спомогнат за подобряване тена на кожата.

Свързани статии

За здрава кожа на скалпа

Сърбящ скалп, пърхот, мазна коса, са сред най-честите неразположения, пред които сме изправени. Африканският черен сапун спомага за подобряване състоянието кожата на скалпа.

При гъбички

Борбата с гъбички по краката и ноктите може да се окаже упорита и продължителна. Африканският черен сапун и тук може да помогне за по-бързото възстановяване.

 

Коментирай
Свободно време