Здраве и красота

Чай от валериана и лечебните му ползи

Подобрява цялостното здравословно състояние

25.04.2018г. / 10 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Коренът от билката валериана или дилянка, както още се нарича, съдържа невероятно много полезни вещества за организма. Тревистото растение е богато на флавоноиди, антиоксиданти и биоактивни вещества, заради които то се използва в народната медицина от векове.

Чаят от корен на валериана има успокоително действие. Той успокоява състояния, протичащи с конвулсивни гърчове. Има противомигренозно и обезболяващо действие.

Народен лек за прочистване на артериите

Дилянката успокоява нервната система, подобрява съня, добър спазмолитик е и е подходяща при неврози и повишена възбудимост на периферната нервна система.

Кои са най-важните ползи от чая от корена на валериана?

При безсъние 

Тъй като валерианата е седатив, този чай е подходящ за хора, страдащи от нарушения в съня, безсъние, трудно заспиване, неспокоен сън през нощта. Може да се приема един час преди сън.

Срещу тревожност и депресия 

Едно от най-популярните качества на валерианата е действието ѝ срещу стреса. Чаят от корена на дилянката успокоява тревожността и потиска симптомите на депресия. Това свойство се дължи на активните вещества и масла в корена.

Намалява хиперактивността 

Синдромът на хиперактивност с дефицит на вниманието е все по-нарастващ проблем сред децата. Той затруднява образователния процес и засяга децата в социален аспект. Чаят от валериана спомага за успокояване на превъзбудената нервна система и потиска симптомите на хиперактивност.

Свързани статии

Срещу стомашни разстройства 

Ако страдате от разстроен стомах или имате проблеми, свързани с червата като запек или диария, чаят от валериана помага и при тях. Антиоксидантите в него стимулират функцията на целия храносмилателен тракт и влияят върху нормалните движения на червата. Отварата намалява дискомфорта, подуването и ускорява метаболизма.

Мака на прах повишава либидото и намалява стреса

При главоболие и мигрена 

Един от най-добрите начини за борба със силното главоболие, придружено от спазми, е чаят от валериана. Естествените противовъзпалителни свойства на този чай успокояват възпалението в тъканите и намаляват напрежението в капилярите. Понижават кръвното налягане, което спомага за облекчаване и на болковите симптоми в главата.

При менструални спазми

Менструалните болки и спазми при някои жени могат да са наистина непоносими. Чаят от валериана е полезен при този проблем, тъй като потиска нервната възбудимост на мускулите и тъканите като по този начин противодейства на крампите и болката.

Коментирай