Здраве и красота

Вредни ли са новите електронни цигари?

Според белодробния експерт Петър Чипев модерните цигари са също толкова вредни, колкото и традиционните

23.04.2018г. / 14 04ч.
Мария Дуковска
Вредни ли са новите електронни цигари?

Тютюнопушенето е причина за редица белодробни заболявания. Към цигарите посягат все повече хора, въпреки многото опити на институциите да откажат пушачите. Вдигането на цените и грозните картинки, изобразени на кутиите, се оказват безуспешни за изкореняването на вредния навик.

Все повече навлизат обаче алтернативните цигари – технология, която нагрява тютюна при по-ниска температура и отделянето на веществата е различно.

(Без)Вредни ли са обаче новите цигари и илюзия ли е, че пушачите щадят белия си дроб – в студиото на „Околосветско“ по Bulgaria On Air коментира белодробният експерт Петър Чипев.

Битува мнението, че електронните цигари и новите устройства вредят по-малко на здравето. Това обаче все още не е доказано. Смята се, че течностите, които пушачите използват, съдържат ароматизатор, който доказано уврежда белия дроб.

Нови цигари – нови рискове: колко опасни може да се окажат алтернативните начини на пушене?

„Тези цигари са крачка наникъде. Все едно да играеш ръченица на едно място. Сменяш една цигара с друга. Единствената здравословна алтернатива на пушенето е спирането на цигарите.“, каза експертът.

До какво могат да доведат, вижте повече инфо във видеото.

Коментирай
Здраве и красота