Здраве и красота

Изненадващи причини, отключващи главоболие

За някои дори не сте подозирали

24.04.2018г. / 13 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Главоболието е един от най-разпространените здравословни проблеми. От него страдат милиони хора по света. Болките в главата могат да възникнат спонтанно, да са хронични (в зависимост от наличието на състояние, предизвикващо главоболие) или да бъдат предизвикани по различни причини и дейности, свързани с ежедневието.

Всеки ден правим различни неща, консумираме храни, извършваме дейности, всяко едно от които може да предизвика главоболие.

Кои са най-изненадващите причини за поява на главоболие, за които не подозирате?

Консервирани, мариновани, пушени храни

В много от обработените по изброените начини храни се среща съединението тирамин. Изследванията показват, че то може да предизвика неочаквано на пръв поглед главоболие. Всякакви храни, които са мариновани, консервирани под формата на буркани, компоти, туршии или пък пушени (риба, месо, сирена) могат да предизвикат болки и спазми в областта на главата.

Естествени методи за борба с главоболието

Секс 

Може би ще ви се стори, че най-неочакваният спусък, предизвикващ главоболие е сексът, но е факт. Явлението се наблюдава най-често при мъжете и се дължи на рязкото повишаване на кръвното налягане. Случва се сравнително рядко, но специалистите го наричат „секс главоболие“.

Стегнати прически 

Жените вероятно са забелязали, че след дълъг ден, прекаран със стегнато вързана коса, главата по някое време започва да ги боли. Напълно възможно е главоболието ви да е провокирано от опънатата коса, тъй като това влияе зле на кръвообращението в скалпа.

Нередности в захапката

При нарушенията в захапката могат да настъпят редица усложнения, свързани с други органи и системи, включително отключване на главоболие. Причината е в натиска, който се упражнява върху нервните окончания в челюстта и зъбните корени, които пренасят дразнението към мускулите на врата и скалпа. Резултатът е главоболие.

Силни миризми 

Главоболието при някои хора се отключва от силни, натрапчиви миризми. Сред тях са тютюнев дим, парфюми, бензин, барут, тамян. Тези силни ухания могат да предизвикат силен пристъп на мигрена, независимо дали става дума за миризма, иначе определяна като приятна.

Храни, които могат да предизвикат главоболие

Свързани статии

Глад

Липсата на достатъчно хранителни вещества и въглехидрати също може да предизвика болка в главата. Спадовете в нивата на кръвната захар и надбъбречната умора предизвикват спазми в мускулите, включително тези на главата.

Кофеин

Въпреки че изследванията сочат, че кофеинът има болкоуспокояващи качества и е част от някои лекарства против главоболие, прекаляването с кафетата на ден има обратния ефект.

Лоша поза 

Една от най-често срещаните причини за поява на главоболие е лошата поза на тялото. Сред най-страдащите хора са тези с професии, изискващи да се седи дълго време в определени пози – работещи на бюро, работещи с определен тип машини, налагащи еднообразни действия, шофьори.

Коментирай