Здраве и красота

3 основни причини за често уриниране

На какво се дължи неприятният проблем

26.04.2018г. / 09 58ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Уринирането е нормална част от нашето съществуване. То помага за извеждането на токсините от тялото, освобождава от излишните течности и контролира електролитния баланс на организма. Това са само част от функциите му.

При различни проблеми и състояния уринирането може да промени своята честота. Честото ходене до тоалетна по малка нужда, придружено с раздразнение и други видове дискомфорт, може да се окаже здравословен проблем.

Кога уринирането е нормално и кога често?

Пикочният мехур е орган, в който се събира урината преди да бъде изведена от тялото. Неговата вместимост при различните хора, както и при мъжете и жените, е различна. Той може да побере приблизително между 500 и 700 мл течност. При някои хора дори това е много и им създава усещане за невъзможност за стискане.

Най-честите симптоми на апендицит

За 24-часов период обикновено човек ходи до тоалетна по малка нужда около 6 до 8 пъти. Онези, които пият повече течности уринират и по 10 пъти.

Ако усетите, че броят на посещенията в тоалетната се увеличава, това може да е симптом.

Най-честите причини за често уриниране са:

1. Инфекция на пикочните пътища.

Уроинфекциите са често срещан проблем, особено при жените. Те са придружени с дискомфорт, болки, парене, зачервяване, а в по-тежки случаи и кръв в урината (хематурия). Обикновено позивите за посещение на тоалетната са резки, несдържани, незабавни. Човек изпитва усещането, че не може да стиска.

2. Свръхактивен пикочен мехур (нервен мехур).

Този проблем е изключително неприятен и може сериозно да засегне ежедневието и дейностите на човек. При така наречения нервен мехур човек изпитва моментален и неудържим позив за уриниране, който не е лъжлив като при цистита например.

При свръхактивният пикочен мехур изпускането на събраната урина може да стане внезапно, а човек да не успее да удържи мускулатурата, която спира изтичането на урината.

Защо ставаме до тоалетна през нощта?

Интервалът между позивите може да се скъси до по-малко от час или около час. С течение на времето, ако състоянието не бъде лекувано, пикочният мехур може да намали капацитета си за задържане на урина, което допълнително усложнява проблема.

3. Диета

Храненето и приемът на течности играе съществена роля в отделянето и уринирането. За щастие този фактор може да бъде контролиран от нас. Храненето е въпрос на избор за разлика от инфекциите и заболяванията. Можем да избегнем храни и напитки, предизвикващи проблеми с пикочния мехур. Те са:

  • Кофеин
  • Алкохол
  • Пикантни и люти храни и подправки
  • Киселинни храни
Коментирай
Свободно време