Здраве и красота

Да тренираме ли, докато сме болни?

Тренировките са здравословни, но помагат ли при вирусни инфекции...

27.04.2018г. / 10 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Умерената физическа активност има доказани ползи за здравето. По много начини упражненията подобряват работата не само на имунната система, но и на всички останали жизненоважни системи, най-вече сърдечносъдовата.

Проучванията показват категорично, че умерените аеробни (кардио) упражнения по 30 до 45 минути на ден като ходене, лек джогинг, колоездене, плуване, могат да намалят наполовина риска от респираторни инфекции през зимата, както и други сезонни вирусни инфекции.

Ясни признаци, че се разболявате

Има някои доказателства, че прекалено интензивната тренировка, например маратон, може да попречи на имунната система в изпълнение на функциите ѝ. 

Това казва професор Брус Барет от Университета в Уисконсин пред realsimple

Според него, а и според редица изследвания, умереното физическо натоварване е чудесен начин за превенция на вирусните инфекции, но не и за лечението им.

Имунната система се нуждае от активност, за да върши добре работата си. Когато се упражняваме, ние увеличаваме притока на кръв до важни органи и системи, също така увеличаваме циркулацията към важни имунни клетки.

Щом обаче хванем вирусна инфекция, нещата се променят.

Свързани статии

Въпреки че упражненията са страхотни за профилактика, те могат да се окажат вредни при вече налична настинка или вирусна инфекция.

Най-добрите начини да държим вирусите далече

Изследванията, проведени в Ball State University показват, че умереното физическо натоварване не оказва никакво положително влияние върху продължителността или тежестта на респираторната инфекция.

Дори по-лошо – могат да влошат симптомите на хрема, синузит, кашлица, белодробни инфекции.

Упражненията са още по-лоша идея, ако вирусната инфекция е придружена с висока температура.

Различни изследвания с фокус върху случаи от миналото показват, че спортисти, които са продължили да се упражняват, за да поддържат спортната си форма по време на грип или вирусна инфекция, са показали много усложнения поради този факт.

Лекарите са категорични, че имунната система се нуждае от покой, за да се съсредоточи върху основната си защитна функция.

 

Коментирай