Здраве и красота

Сок от червени боровинки и многобройните му ползи за здравето

Вълшебство от природата

25.06.2018г. / 06 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Способността на червените боровинки да се борят с инфекции по пикочните пътища е всеизвестна. Техните ползи обаче далеч надхвърлят тази тяхна природна даденост.

Сокът от червени боровинки е наситен с богата палитра от хранителни вещества, антиоксиданти, салицилова киселина, огромни количества витамин С, както и калций, магнезий, желязо, фосфор, натрий, калий, цинк, витамин В6, витамин Е. 

Здравословни ползи от консумацията на хумус

Благодарение на това многообразие в сока от червени боровинки, той е полезен още срещу диабет, стомашни разстройства, заболявания на венците, бъбречни заболявания, сърдечни проблеми, дори рак.

Кои са основните ползи от сока от червени боровинки?

Предотвратява и лекува уринарни инфекции 

Антиоксидантите в сока от червени боровинки неутрализират бактериите, заседнали в пикочните пътища, причиняващи бактериални инфекции. При продължителна консумация те предотвратяват риска от повторно размножаване на бактериите и образуване на трайни колонии.

Противоракови свойства 

Благодарение на мощните антиоксиданти и полифеноли, сокът от червени боровинки възпрепятства появата и разпространението на туморни клетки, най-вече в белия дроб, гърдата, дебелото черво, простатата.

Подобрява сърдечносъдовото здраве 

Сокът от червени боровинки помага за намаляване риска от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Флавоноидите в червените боровинки имат изключително силни антиоксидантни свойства, които намаляват риска от атеросклероза, намаляват и холестерола и балансират кръвното налягане.

10 здравословни ползи от мангото

Свързани статии

Предотвратява зъбни инфекции 

Чаша сок от червени боровинки на ден потиска растежа на бактерии в устната кухина и намалява риска от възпаления на венците и междузъбното пространство. Сокът от червени боровинки дори предпазва от кариес.

Помага при инфекции на дихателните пътища

Активните вещества в сока от червени боровинки помагат да се потисне деленето на вирусните клетки при някакво респираторно заболяване. Сокът е полезен и заради антибактериалните си свойства, които помагат в потискането и на размножаването на бактериите.

Укрепва костите 

В сока от червена боровинка се съдържат наситени количества калций и магнезий. Тази комбинация предпазва от намаляване на костната плътност, чупливост на костите, остеопороза.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
filip ( преди 5 години )