Здраве и красота

Енергийни храни, които да ядем след джогинг

Които ще ви помогнат да възстановите силите си бързо

24.07.2019г. / 14 32ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Тичането е предизвикателство, което много хора по света обичат. Важно е да се знае, че джогингът консумира много енергия и изисква тялото ни да е силно. Тичането гори много калории, оставя ни без дъх и наистина изтощава. Макар да е прекрасна възможност да спортуваме и да го правим сутрин преди работа за тонус и разсънване, често се чудим какво е добре да ядем след тренировката. Ако и вие имате подобни колебания, ето няколко предложения какво да закусвате след джогинг и защо точно тези храни.

Пилешки гърди

Калориите в тях са малко и това ги превръща в идеална диетична храна за след тичане в парка. Всъщност по което и време да решите да ядете пилешки гърди, няма проблем, защото калориите в тях наистина са пренебрежително малко. Важно е да сте ги приготвили преди самата тренировка, за да можете след джогинга да хапнете топло ястие. Да не забравяме, че закуската трябва да е стабилно ястие, което да ви засити добре. Много добра и диетична комбинация е ястието от пилешки гърди с кафяв ориз. Ще ви засити задълго.

>> 5 здравословни храни с мазнини, необходими на вегетарианците <<

Сьомга

Когато говорим за морска храна, трудно се намира по-добра алтернатива на сьомгата. Пълна с полезните омега-3 мастни киселини и антиоксиданти, сьомгата дава възможност на тялото да се възстанови бързо от изморителната тренировка. Освен това сьомгата подобрява мозъчните функции и намалява риска от когнитивни увреждания в по-късна възраст.

>> Защо куркума и черен пипер са здравословна комбинация? <<

Банан

Този плод не е сред най-подходящите при диетичен режим, но не и когато спортувате с джогинг. Всеки, който тича, има нужда от въглехидрати, които да го снабдят с енергия за тренировката. Един от най-добрите и здравословни източници на въглехидрати е бананът. Винаги можете да си го направите под формата на шейк, ако не ви се яде плодът. Уникалният микс от витамини, минерали и въглехидрати, съдържащи се в банана, помага много за издръжливостта на спортуващите.  

>> 6 странични ефекта от фитнеса <<

Овесена каша

Идеалната закуска за любителите на джогинга. В нея се съдържат голям брой протеини, фибри и въглехидрати. Фибрите ще ви заситят, но ако вкусът не ви харесва, винаги може да добавите някакъв плод. Едно от предимствата на овесената каша е, че регулира нивата на лошия холестерол.  

>>Сутрешни навици, от които дебелеем <<

Бадеми

Те са чудесен източник на антиоксиданти и са известни със свойството си да понижават нивото на холестерола, особено ако се консумират редовно. Освен това, бадемите са страхотни за кожата. Тъй като може и да не са ви достатъчни само ядките за закуска, може да ги прибавите към някакъв шейк с обезмаслено мляко или пък да ги добавите към купичка с корнфлейкс например.    

Коментирай