Здраве и красота

Кои са болестите на 21 век

Психотерапевтът Кристина Дойчинова за вредните навици и как да ги преодолеем

23.05.2018г. / 13 53ч.
Мария Дуковска
Кои са болестите на 21 век

Всички ние имаме редица вредни навици, за които дори не подозираме. Трудно е да се справиш със зависимости като алкохол и цигари, но още по-трудно е да се бориш с навик, за чието съществуване не знаеш. За какви навици говорим и как можем да ги преодолеем – коментар в предаването „Околосветско“ по Bulgaria ON AIR на психотерапевта Кристина Дойчинова. Кои са болестите на 21 век?

Ако един навик е вреден, той в никакъв случай не бива да се подценява. Става въпрос за изградени практики на мислене, поведение и дори реакции към заобикалящата ни среда. Какво формира тези навици?

Тези неща могат да се образуват по различен начин. Може да са резултат от вътрешен дефицит, който се опитваме да запълним чрез нещо външно, например. Друг механизъм за изграждане на подобен навик е защитната реакция като поведение.“, коментира експертът.

Как можем да се борим с най-лошия си враг, ако това сме самите ние? Как можем да се направим по-щастливи, да променим начина си на мислене и собствените си реакции?

„Първото нещо винаги е самонаблюдението. Трябва да помислим над това какво ни кара да се чувстваме зле, защо не ставаме с радост от леглото и какво искаме да променим в живота си. Трябва да се стремим към изграждане на градивни практики.“, посъветва психотерапевтът.

Оказва се, че вредните навици влияят отрицателно не само на нас самите, но и на хората около нас и най-вече на децата. Възпитаваме ли несъзнателно лоши практики у подрастващите?

„Възпитанието се случва чрез личния пример. Думите не възпитават. Много е важно какво правим.“, сподели Кристина Дойчинова. Повече вижте във видеото.

Коментирай