Здраве и красота

5 съвета как да се грижим за боядисана коса

Избирайте бои за коса със съдържание на повече растителни екстракти

19.06.2018г. / 06 07ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Боядисването на косата всеки месец може да бъде доста изтощаващо за нея. Особено през лятото, когато косата е подложена на прекомерно изсушаване и в комбинация с това боядисването може да причини увреждания на косъма.

Разбира се, няма как да спрем да се боядисваме, дори и това да носи потенциални рискове за здравето на косата, но е важно да следваме някои правила в грижата за нея.

Ето някои от основните препоръки, които да прилагаме в козметичната рутина.

Подгответе косата преди боядисване

Ако искате да имате здрава и блестяща коса, не разчитайте само на боята като панацея. Винаги я подготвяйте предварително, а именно – косата да е добре подхранена и хидратирана. Ако се налага да обезцветите косата преди да нанесете избрания от вас цвят, подхранете я предварително със студено пресовано кокосово масло в нощта преди процедурата. Това ще минимизира увреждането върху косата.

Прилагайте термична защита

За дамите, които използват често преса и силен сешоар е добре да предпазват косата с продукти за термозащита. Те предпазват ефективно косата от топлинната агресия и я правят гладка.

Давайте почивка на косата

Колкото и да обичате да експериментирате с цветове и различни нюанси, не прекалявайте. Дайте възможност на косата да се възстанови от честите боядисвания и внимавайте, ако се налага да я обезцветите.

Подхранвайте я с масла периодично

Има много етерични масла, които помагат да заздравите косъма и да му придадете допълнителен блясък. Направете тези масла част от вашата козметична рутина и ги прилагайте редовно, за да подхранвате косата. Кокосово олио, жожоба, зехтин са част от подходящите масла за грижа за косата.

Маслото от розмарин е истинско вълшебство за косата. Прилагането му подобрява клетъчния метаболизъм, който стимулира растежа на косата и насърчава заздравяването, намалявайки риска от косопад. Ако страдате от сух скалп или пърхот, маслото от розмарин е вашата грижа. Може да комбинирате няколко капки от него заедно със зехтин и с леки масажни движения да го нанесете върху скалпа. Оставете да подейства 30-40 минути и измийте косата си както обикновено.

Подбирайте бои за коса с повече растителни екстракти

За да поддържате косата здрава и лъскава е добре да се стремите да ползвате продукти с повече натурални съставки. Те също покриват белите коси на 100% и осигуряват блясък, но с едно съществено предимство – щадят косъма.

Коментирай