Здраве и красота

Опасни ли са слънцезащитните кремове?

Трябва да внимаваме за алергените в този тип козметика, съветват специалисти

04.06.2018г. / 10 23ч.
Мария Дуковска
Опасни ли са слънцезащитните кремове?

Опасни ли са слънцезащитните кремове и лосиони и за какво да внимаваме – съветват експерти в „България сутрин“.

Според д-р Айлин Шеф, специалист по клинична, естетична дерматология и лазерна терапия, оксибензонът е химичен филтър, който е използван в продуктите зад океана, описван като алерген номер 1. Той влиза в състава на слънцезащитните продукти, които се продават нелегално на българския пазар.

„Българинът няма навик да купува слънцезащитни кремове след консултация с дерматолог“ посочи д-р Шеф като една от причините за нежелани реакции.

Богомил Николов от асоциация „Активни потребители“ уточни, че 30-и фактор е напълно достатъчен за добра слънцезащита, а по-високите от 50 SPF, обявени на етикета са маркетингов трик.

„Най-важно е колко време ще престоим на слънце и в кои часове от денонощието. Не е достатъчно да се намажем, за да сме защитени“, допълни той.

Д-р Шеф прибави, че трябва да се насочим в средния потребителски клас предимно медицинска козметика.

„Важно е продуктът да защитава и срещу UVA лъчите, както и да бъде водоустойчив“, посъветва д-р Шеф.

Експертът Богомил Николов допълни, че цени под 10 лв. са по-скоро съмнителни и по всяка вероятност – опасна имитация.

Специалистите завършиха със съвет за правилната употреба на продуктите както и да не се предоверяваме на маркетинговите трикове, да носим шапка, слънчеви очила, както и да ползваме чадъри.

Препоръчително е избягването на часовия диапазон от 10 ч. до 16 ч. и поставянето на достатъчно количество крем: 2 супени лъжици през два часа на тялото гарантират добра слънцезащита.

Вижте повече във видеото.

Коментирай
Свободно време