Здраве и красота

Болки в зърната на гърдите – какви са причините

Проблем, който не е за пренебрегване

19.06.2018г. / 13 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зърната на гърдите са специфичен орган, на който се обръща внимание, само когато започнат да болят или да проявяват признаци на здравословен проблем. Има много причини, поради които в зърната може да се появи болка, най-страшната от които е рак на гърдата.

Някои поводи за болки в тази деликатна зона не са опасни, но въпреки това не трябва да се неглижират.

Грижи за зърната по време на кърмене

Кои са причините за поява на болка и раздразнение в зърната? 

Новобранец сте в джогинга 

Може да звучи странно, но някои тичащи жени изпитват болка и дискомфорт в гърдите и зърната. Най-често това се дължи на малки разкъсвания в гръдната тъкан, предизвикани от подскачането и тежестта на гърдите. За да се предпазите, купете си спортен сутиен с подходяща поддръжка.

Имате кожен проблем 

Различни кожни проблеми и състояния могат да засегнат зърната. Сред тях са дерматит и екзема. Раздразнения и зачервявания, придружени със сърбеж могат да възникнат и заради запаряване от сутиени.

Хормонален дисбаланс 

По време на менструалния цикъл или менопаузата могат да се появят смущения в гърдите и зърната. При дисбаланс на хормоните на щитовидната жлеза също могат да се появят подобни симптоми. Жените с дисбаланс в естрогена и прогестерона могат да получат спазми и болки, стрелкащи се из цялата гръдна тъкан.

Гъбична инфекция 

Най-често се наблюдава при кърмещи жени. Гъбичната инфекция засяга зърната и околната тъкан на ареолата, като предизвиква зачервяване, сърбеж и болка.

8 неща, които гърдите ви се опитват да ви кажат

Мастит 

Маститът е друг тип бактериална инфекция, която засяга кърмещи жени. Получава се като бактерии навлизат в зърната посредством кърменето. Придружава се от подуване, зачервяване, треска, висока температура, силна болка.

Рак на гърдата 

Ракът на гърдата може да се прояви по много различни начини. Един от тях е болката в зърната. Тя може да е придружена от промени в цвета, хлътване на тъканта, зачервяване, сърбеж, кървене, изпускане на секрет от зърната.

Ако усетите болки в гърдите по каквато и да е причина, консултирайте се с лекар.

Коментирай