Здраве и красота

Как да се предпазите от враснали косми в бикини зоната

С няколко прости стъпки

08.06.2018г. / 12 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бръсненето е най-бързият начин за премахването на нежеланото окосмяване в деликатната зона на триъгълника. Кожата там обаче е много нежна и съществува риск от поява на враснали косми.

Кои са причините за това и как да се предпазите от неприятния проблем?

Инвестирайте в добра самобръсначка 

Много е важно да използвате качествен уред за целта. Евтините еднократни самобръсначки не са преминали през необходимите производствени тестове за ергономичност и ефективност, затова и резултатът не е задоволителен.

По-гладки крака след бръснене – каква е тайната?

За разлика от тях качествените самобръсначки от доказани производители са много по-добър и надежден избор, който прави бръсненето гладко и без риск от наранявания и поява на враснали косми.

Подгответе зоната предварително

Повечето от нас нямат време за дълги ритуали в банята и гледат да приключат с бръсненето по-бързо. Това бързане обаче създава риск от поява на враснали косми. За да го предотвратите е необходимо най-напред да отпуснете порите на кожата като си вземете горещ душ или вана най-малко 20 минути преди бръсненето.

Не прескачайте крема за бръснене 

Някои жени бръснат интимните си зони, а и други части на тялото без крем за бръснене или някакъв друг продукт за целта. Бръсненето на сухо е изключително опасно. То може да предизвика порязвания, враснали косми, както и повишен риск от инфекции.

Не пропускайте да използвате крем за бръснене. Той намалява триенето в кожата и риска от врастване на косъмчетата в нежната кожа на бикини линията.

Начини да избегнем пъпки и възпаления при бръснене

Свързани статии

Обърнете внимание на посоката, в която бръснете 

За да намалите вероятността от поява на враснали косъмчета, движете бръснача по посока на растежа. След като намалите дължината на космите по този начин, минете със самобръсначката и обратно на растежа.

Почиствайте кожата си веднага след бръснене

Измийте веднага след бръсненето и задръжте студен компрес върху бикини зоната за около 10 минути. Това предотвратява дразненето на кожата и свива порите. Можете да направите компрес с масло от чаено дърво, което има противовъзпалителен ефект.

Овлажнявайте дълбоко 

Хидратирането е важно за еластичността на кожата. Прекалено сухата кожа е по-склонна към образуване на враснали косми, които изпитват трудности в пробиването на кожата и поникването.

Почиствайте самобръсначката след всяко ползване 

Винаги почиствайте със спирт и топла вода след използване. Уредите за бръснене създават среда за размножаване на бактерии.

Коментирай