Здраве и красота

Храни, предпазващи от вредните слънчеви лъчи

С какво да се храним, за да увеличим защитата от слънцето

20.06.2018г. / 07 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки знае, че през лятото носенето на слънцезащитен крем, особено на плажа, е изключително важно за превенцията на рак на кожата.

Има обаче още един фактор, който може да ни предпази от вредните UV-лъчи и това е храната.

Основни начини да съхраним здравето на очите

Определени хранителни продукти съдържат вещества, имащи свойството да защитават горния слой на кожата от влиянието на ултравиолетовата светлина, основен виновник за появата на меланом.

Кои са храните, които имат слънцезащитни свойства?

Боровинки 

Освен богата палитра от витамини, любимите малки сладки плодчета съдържат и мощни антиоксиданти и бета-каротин, които предпазват от слънчевата светлина. Боровинките са блестящ източник на витамин С, който помага и срещу поява на бръчки, причинени от слънцето.

Диня

Динята съдържа огромни количества вода, които хидратират тялото. Освен това тя е много богата на ликопен, който е силен антиоксидант. Ликопенът има свойството да абсорбира UVA и UVB-лъчите, което дава допълнителна защита в помощ на козметичните продукти с тази цел.

Ядки и семена 

Ядките като орехи, конопени семена, семена от чия, лешници съдържат омега-3 мастни киселини. Рибата и яйцата също са прекрасни източници на тези вещества. Те са от огромно значение за здравето на кожата и предпазването ѝ от вредните слънчеви лъчи.

Моркови и листни зеленчуци

Тези зеленчуци съдържат завидни количества витамин А. Той е жизненоважен за здравето на кожата. Витамин А или бета-каротин осигурява естествена защита на кожата от ултравиолетовите лъчи.

Симптоми на рак на кожата, различни от бенка

Зелен чай 

Богатото наличие на мощни антиоксиданти в зеления чай помага за потискането на образуването на злокачествени кожни тумори. Зеленият чай стимулира производството на колаген в кожата, което допълнително намалява кожните увреждания и стареенето.

Карфиол 

Карфиолът е изключително полезен зеленчук, който е беден на калории и захари, но много богат на антиоксиданти. Те намаляват оксидативния стрес в клетките, предизвикан от свободните радикали и предпазват от слънчевата светлина.

Коментирай