Здраве и красота

Има 3 типа чувствителност към кофеин

Към коя група спадате

22.06.2018г. / 06 26ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Обичате ли кафе? Тази ароматна напитка датираща от векове, доказано има редица ползи за здравето, но с нейната консумация трябва да бъдем внимателни, дори когато смятаме, че тялото ни не подсказва за големите количества кофеин, които му предоставяме.

Ако някога сте се чудили защо след втората чаша кафе трудно заспивате вечер, докато вашата приятелка няма проблем с кафе напитките в късния следобед, науката може да ви даде отговор на този въпрос.

Учени са открили, че реакцията на човек към кофеина вероятно се определя от два основни генетични фактора – дали техният черен дроб може бързо или бавно да метаболизира кофеина и дали те носят генетична вариация, която прави тяхната централна нервна система по-чувствителна към него.

Доктор J.Langer споделя, че любителите на кафето попадат в една от трите основни групи – висока, обичайна и ниска чувствителност към кофеин.

Смути с банан и кафе

„Нашите гени програмират реакцията ни към кофеина, точно както програмират цвета на косата и очите ни.“ – споделя авторът на проучването.

Висока чувствителност към кофеина

Ако откриете, че дори и най-малките количества кофеин нарушават съня ви, вероятно имате висока чувствителност към кофеина. Възможно е това да се дължи на бавния метаболизъм в черния дроб и на силното влияние върху централната нервна система.

Причини любителите на кафето да се радват

Обичайна чувствителност към кофеина

Хората с такова ниво на чувствителност обикновено могат да изпият 2-5 чаши кафе на ден без да имат проблеми със съня или нежелани реакции. Смята се, че този тип чувствителност се дължи на баланса между кофеиновото инактивиране в черния дроб и свързването му в централната нервна система. За тази група обикновено кофеинът не се препоръчва вечер.

Свързани статии

Ниска чувствителност към кофеина

Ако можете да пиете кафе преди лягане и това не засяга съня ви, най-вероятно попадате в тази категория. Хората с ниска чувствителност към кофеин, вероятно няма да изпитат обичайно желаните ефекти на кафето през целия ден, като будност, бдителност и повишена концентрация.

Това се случва, защото тялото им метаболизира бързо кофеина. Хората от тази група могат да пият по-големи количества кафе, въпреки че не се препоръчва консумацията на повече от 5 чаши на ден.

Коментирай
Свободно време