Здраве и красота

По-важен ли е сънят от здравословното хранене?

Какво казва медицината

12.06.2018г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ежедневието на модерния човек е белязано от огромна липса на достатъчно сън. Работата, ангажиментите, семейството, децата, всичко, което съпътства нашия ден скъсява времето, което ни остава за сън.

Късно заспиване и ранно ставане, вечно бързане и трупане на стрес са само част от пагубните за здравето характерни за много хора грешки. Като прибавим към тях заседналия начин на живот, нездравословното хранене и продължителното седене и стоене не би трябвало да се чудим откъде са дошли заболяванията, които имаме.

През последните десетилетия научните изследвания в медицината, проучващи механизмите на съня, констатират, че е необходим солиден нощен сън за изпълнение на ежедневните задачи и справяне с огромното количество стрес, характерен за модерния начин на живот.

Проучване на учени от Харвард поставя съня като един от трите основни стълба на здравето наред със здравословното хранене и физическата активност, като поставя акцент върху съня.

Учените установяват, че сънят придобива статута на критичен компонент на доброто здраве. Тоест, без достатъчно здрав сън усилията, насочени към здравословното хранене и тренировките не биха дали желания резултат.

Американският национален институт по здравеопазване констатира, че качественият сън е също толкова важен за нормалното оцеляване както храната, водата и движението, които засягат всяка клетка и тъкан в организма.

Свързани статии

„Наистина е трудно да се реши на кое да се даде приоритет, на здравословното хранене или на съня, тъй като и двете са необходими и работят съвместно, за да се насърчи здравословното благополучие на тялото“, казва Натали Д. Даутович, доцент по психология във Virginia Commonwealth University and Environmental Scholar for the National Sleep Foundation, цитирана от RealSimple

Въпреки че Даутович не избира страна, възможно е сънят да наклони везните към себе си, тъй като доцентът посочва, че достатъчният сън увеличава способността ни да правим здравословен хранителен избор.

Колкото неправилното хранене може да доведе до опасни последици за организма, така и липсата на сън.

Характерните симптоми на изтощение поради хроничен недостиг на сън са замъглено съзнание, липса на енергия, невъзможност за справяне със задачите, нарушено здраве на нервната система и мозъка, поява на хронични и хормонални заболявания, затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане.

 

Коментирай
Свободно време