Здраве и красота

10 причини да избягвате газираното, включително диетичното

Да си припомним вредите

13.06.2018г. / 14 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Газираните напитки са широко употребявани от милиони хора по света. Въпреки всеизвестната им вреда за здравето и организма, много хора продължават да ги консумират всеки ден в големи количества.

За да се опитаме да намалим броя на хората, консумиращи газирани напитки, ще очертаем причините, поради които не трябва да ги пиете.

Какво точно причиняват на организма изкуствените подсладители?

Пречите на организма да получава хранителни вещества 

Есенциалните хранителни вещества, които са незаменими за организма биват възпрепятствани заради пиенето на газирани напитки. Много хора заместват дневния прием на пресни плодови и зеленчукови сокове с газирани напитки, които не само че не носят нищо полезно на тялото, но и пречат на усвояването на важни елементи.

Може да развиете диабет 

В газираните напитки се съдържат огромни количества захарен сироп, глюкозо-фруктозен сироп и някои изкуствени подсладители, които предизвикват скок в наличието на свободни радикали. Те увреждат тъканите и допринасят за развиване на диабет, но и някои други опасни заболявания.

Бутилките замърсяват 

Изхвърлянето на милиони тонове пластмасови бутилки от газирани напитки е сериозен проблем, пред който поставяме околната среда с консумацията на тези напитки. За да допринесем за намаляване на замърсяването просто трябва да спрем да купуваме от тях.

Водят до наднормено тегло 

Наличието на наситени въглехидрати и захари в газираните напитки предизвиква резки скокове в нивата на инсулина и кръвната захар. Това е предпоставка за отключване на метаболитен синдром, инсулинова резистентност, напълняване.

Ацесулфам K – още една позволена отрова

В тях има прекалено много захар

С приема на газирани напитки, било то и диетични, добавяте огромно количество излишни захари и калории към дневния ви прием. Това поставя организма пред истинско предизвикателство, с което той не може да се справя задълго. Затова и рискът от отключване на редица заболявания се увеличава.

Съдържат фосфорна киселина 

Фосфорната киселина блокира способността на тялото да абсорбира калция по натурален начин. Това води до дефицит на калций, което от своя страна води до заболявания на костната система, забавя храносмилането, намесва се в производството на стомашни киселини, блокира усвояването на редица хранителни вещества.

Води до дехидратация 

Заместването на водата с газирани напитки по време на хранене или през деня е предпоставка за драстично намаляване на количеството течности в тялото. Много хора живеят с лека форма на дехидратация без да си дават сметка колко вредно е това за организма.

Защо е полезно да консумираме кленов сироп?

Диетичните газирани напитки съдържат изкуствени подсладители 

В диетичните газирани напитки вместо захар се съдържат аспартам, ацесулфам К, глюкозо-фриктозен сироп, сукралоза, захарин, ксилитол. Те са само част от най-вредните изкуствени подсладители в хранително-вкусовата индустрия. Консумацията им, особено в големи количества, води до повишен риск от мозъчен тумор, диабет, емоционални и психически проблеми, хормонален дисбаланс, припадъци и гърчове.

Съдържат нула хранителни вещества

С пиенето на газирани напитки вие не носите абсолютно никакви хранителни вещества на тялото, заради които да си струва тяхната консумация.

Увреждат устната кухина и зъбите

Пиенето на газирано уврежда зъбите заради голямото количество захари в тях. Те подхранват развитието на вредни бактерии в устната кухина, които предизвикват заболявания на венците и зъбите.

Коментирай